Van festivaltent naar eigen huis!

18 augustus 2023

Steenvlinder en Vereniging Eigen Huis (VEH) willen meer kleinschalige bouwvormen voor starters. Daarom kunnen starters op Lowlands kennismaken met het zelfbouwconcept van Steenvlinder en zich inschrijven voor drie zelfbouwprojecten. 

Nog steeds is het voor koopstarters moeilijk om een eerste eigen woning te bemachtigen. Vooral nieuwbouwwoningen komen door de hoge prijzen steeds verder buiten hun bereik te liggen. Door de gestegen bouwkosten stagneert de nieuwbouw en zijn de projecten die wel nog opgeleverd worden vaak schreeuwend duur. Terwijl en ook alternatieve manieren zijn, zoals zelfbouw, waarmee we betaalbare koopwoningen kunnen genereren voor starters. Bij dit concept transformeren we vaak unieke gebouwen naar woningen en kunnen kopers zelf bepalen hoe ze hun huis indelen en afbouwen, of ze dat zelf doen of daarvoor een aannemer inschakelen.

Projecten op het podium
Op Lowlands kunnen potentiële zelfbouwers zich aanmelden voor drie zelfbouwprojecten: voor Post in Apeldoorn, de Bonskazerne in Grave, bij Nijmegen, en de Erasmusstraat in Rotterdam. In totaal gaat het om 64 zelfbouwwoningen, variërend tussen de 22 en 75 vierkante meter, voor maximaal 300.000 euro. De projecten krijgen allemaal een podium op Lowlands. Steenvlinder is te vinden in de stand van Vereniging Eigen Huis, waar Lowlanders het Actieve Herinnering-spel kunnen spelen, een zelfbouw-wedstrijd aangaan, een vergeet-mij-niet-foto delen en op camera vertellen wat zij voor starters zouden doen als zij voor een dag woonminister zouden zijn. Een compilatie van deze video zal volgend jaar aan de nieuwe verantwoordelijke minister worden aangeboden.

In de media: