Meet Vera! Zij begeleidt de ‘samen bouwen’ projecten bij Steenvlinder. Dit zijn collectieve zelfbouw- of klusprojecten. Hierbij is een collectief mensen zélf de ontwikkelaar van hun project. Zij ontwikkelen samen met hun toekomstige buren en beslissen samen over het bouwproces. Individueel bepalen zij verder zelf hoe hun eigen woning eruitziet. Een unieke ervaring: samen bouwen aan een nieuw buurtje.
“Mijn rol is er om ervoor te zorgen dat iedereen in zijn kracht komt te staan en het groepsproces soepel verloopt. Het leukst vind ik de energie en verbinding die vrijkomt uit zo’n groep. Gezamenlijk naar iets toe werken, maakt dingen lichter en leuker. Ongelooflijk om te zien hoeveel kennis en energie er in een groep zit en hoeveel je met elkaar, door samen te werken, kunt bereiken. De een weet veel van aannemers, de ander kan goed een contract doorlezen en iemand anders bakt een taart. Ieder zijn eigen rol, állemaal belangrijk.”, vertelt Vera.
Op dit moment begeleidt ze een groep van 55 mensen in het klus-project De Nijverhoek in Rotterdam. “Het lijkt misschien niet altijd makkelijk om met een, soms grote, groep keuzes te maken. Maar met een onafhankelijke begeleider, gaat dit verrassend goed! Grappig genoeg zie je dan dat, hoe groter de groep, hoe makkelijker de besluiten worden genomen. De besluiten lopen snel en helder, terwijl een groep van 6 veel langer kan discussiëren. Ieder wil gehoord worden.”
Kortom, samen krijg je meer voor elkaar dan alleen. Je leert in een vroeg stadium je buren kennen, want je bouwt samen aan jullie wijk. Je bent verbonden aan elkaar, leert van elkaar en krijgt meer voor elkaar en deelt meer met elkaar. Je hebt bijvoorbeeld dezelfde duurzame ambities, of wil zorg met elkaar delen of enkel een gemeenschappelijke (moes)tuin? Samen maak je iets mogelijk voor de lange termijn.
"Ik denk dat we in een tijd leven waar buren, vooral in de grote stad, elkaar niet altijd kennen. Terwijl ieder mens behoefte heeft aan verbinding. Ze zeggen weleens ‘beter een goede buur dan een verre vriend’: dat is denk ik erg van toepassing op onze ‘samen bouwen’ projecten. Het schept echt een band! En je ziet dat het meer woonplezier oplevert! Dat kun je niet vertalen naar een verkoopprijs. Samen bouwen brengt de menselijke maat terug in het bouwproces. Een stralende buurt maak je samen met je buren."
Ontdek de mogelijkheden van ‘samen bouwen’. Zo kan je je nu al inschrijven voor de Erasmusstraat, een klein woonblok van zes woningen in het Oude Noorden, Rotterdam. Maar ook aan de Maas startten we volgende week met een gaaf project: Lloyd Yard Docks. Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze laatste projecten.