Samen bouwen

Wij begeleiden ook groepen die samen willen bouwen. Dit zijn collectieve zelfbouw- of klusprojecten. Hierbij is een collectief mensen zélf de ontwikkelaar van hun project. Je ontwikkelt samen met je toekomstige buren en beslist samen over het bouwproces. Individueel bepaal jij verder zelf hoe jouw woning eruit ziet. Een unieke ervaring die je samen deelt.

De collectieve projecten van Urbannerdam vind je terug op deze pagina. We zetten deze projecten voort onder de naam Steenvlinder. Het label Urbannerdam blijft bestaan voor de diensten van het Huurteam en Woonteam.

"Samen bouwen en toch je eigen unieke woning, ideaal!”

~ Yolanda Steijns, bewoner Wallisbok Rotterdam en adviseur bij Steenvlinder

Wouw, een eigen klushuis in Rotterdam! In 2005 schreven mijn man en ik ons in voor een spannend avontuur: er werden deelnemers gezocht voor het Wallisblok, een jaren ’30 woonblok in Spangen, dat in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap werd ontwikkeld.
Samen met mijn buren knapten we deze panden op. We wonen er met plezier, met elkaar, en delen een grote groene tuin met kippen. Heel fijn om in de stad zo te kunnen wonen. Toch net iets meer verbonden met elkaar.
Ik zet me sindsdien in voor dit soort collectieve bouwprocessen, bij Steenvlinder. Ik geniet ervan om dit ook voor anderen mogelijk te maken. Samen bouw je verder.

In de media - uitgelicht

Familie Siadis in Vlaardingen

“ Ook vinden we het fijn, dat je bij ons in het ‘blok’ zo’n mooie mengelmoes van bewoners vindt. Van de 10 woningen in dit project, zijn wij als veertigers met twee tieners in huis zo’n beetje de oudsten. Er wonen ook een aantal jonge starters (3 via Steenvlinder INC) en jonge gezinnen met baby’s. En zeg nou zelf: dit is toch een geweldige plek om te wonen en je toekomst te beginnen?"

Veel gestelde vragen

Wat is samen bouwen?
Samen bouwen is bij Steenvlinder de omschrijving van wat ook bekend staat als CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). Dit wil zeggen dat particulieren zich verenigen in een Vereniging van Opdrachtgevers (VvO) en samen hun woningen of complex ontwerpen. De VvO is opdrachtgever van de ontwikkeling. Zo heeft iedereen zelf inzicht en controle over de kosten van hun woning. Daarmee leggen we de regie in de handen van degene die er ook gaat wonen. Iedereen bepaalt wel zelf hoe zij hun eigen woning indelen en afwerken.
Hoe kun je samen bouwen?

Er zijn verschillende vormen waarin je samen kunt bouwen.

Je bent al een groep of bent je aan het oriënteren als groep:

  • Jullie hebben bijvoorbeeld al een locatie, of een locatie op het oog om aan te kopen. Wij kunnen jullie als groep begeleiden in het collectieve zelfbouwproces. Wij adviseren en begeleiden jullie met onze ervaren en vakkundige projectleiders.
  • Jullie zijn een groep zonder locatie en je hebt een risicodragende partner nodig. Wij kunnen als procesadviseur en als aankopende partij hierin helpen.


Het kan ook zijn dat je nog geen groep hebt gevormd, maar dat wij een groep zoeken voor een locatie:

  • Wij hebben een locatie of pand (van bijv. een woningcorporatie of andere eigenaar) waar de ruimte wordt gegeven om met een groep te transformeren of te ontwikkelen. Wij verzorgen de inschrijving, deelname en begeleiding van het collectieve zelfbouwproces. Je kan je dus individueel aanmelden, om met een groep verder te ontwikkelen.
  • We zijn zelf de eigenaar van een pand waarvoor wij een groep zoeken die het samen gaat ontwikkelen. Wij zijn mede-risicodragend in dit ontwikkelproces. Je kan je hier als groep of als individu voor aanmelden.
Waarom samen bouwen?

Samen krijg je meer voor elkaar dan alleen. Je leert in een vroeg stadium je buren kennen, want je bouwt samen aan jullie wijk. Je bent verbonden aan elkaar, leert van elkaar en krijgt meer voor elkaar en deelt meer met elkaar. Je hebt bijvoorbeeld dezelfde duurzame ambities, of wil zorg met elkaar delen of enkel een gemeenschappelijke (moes)tuin?  Samen maak je iets mogelijk voor de lange termijn. En die begint vandaag. 

Hoe ziet een collectief bouwproces eruit?

Je vormt samen met je nieuwe buren een collectief. Het collectief krijgt hulp van veel adviseurs, zoals een architect, een kostendeskundige, een constructeur en een duurzaamheidsexpert. Wij begeleiden het proces zorgvuldig zodat je als collectief weet wat je moet doen, wanneer je beslissingen moet maken en een volgende stap zet tot realisatie. Onze adviseurs hebben al 15 jaar ervaring met collectieve bouwprojecten en zorgen voor een transparant en soepel proces.

Tijdens het ontwerp- en ontwikkelproces ontmoet het collectief elkaar gemiddeld eens per maand. Tijdens deze vergaderingen krijg je presentaties van de adviseurs en maak je op basis van de informatie met elkaar met elkaar keuzes middels stemmen. Wat er binnen in jouw woning gebeurt, kun je natuurlijk zelf bepalen, zolang je je maar houdt aan de regels van het collectief.

Koop je de woning als groep of als individu?

Dat kan in diverse vormen. In de meeste collectieve zelfbouwprojecten doe je de ontwikkeling van het geheel als groep, maar het koopcontract van jouw woning sluit je individueel af. Als je er eenmaal woont, kan het zijn dat je niet meer financieel verbonden bent met het collectief. 

Hoe werkt het financieel?

Voor collectieve zelfbouw of een klushuis in een collectief project kun je een reguliere hypotheek krijgen. Vaak stellen wij bij een inschrijving al financiële eis. Om het project op te starten moet er vaak een voorfinanciering gedaan worden: dit bedrag krijg je weer terug uit je hypotheek. Dit gaat om gemiddeld ca. €25.000,- per huishouden. Hoe dit precies werkt en wat je moet voorbereiden vertellen we je tijdig in het proces. Dit is per project altijd weer maatwerk.

Uitgelichte projecten

Dit collectief heeft zelf deze 10 nieuwbouwwoningen in het centrum van Rotterdam ontwikkeld, en daarmee de  Rotterdam architectuurprijs gewonnen!

Het ontstaan van Klushuizen is in Rotterdam begonnen met het Wallisblok in Spangen. Dit eerste klushuizenproject avant la lettre in Rotterdam werd geïnitieerd door Urbannerdam en Hulshof Architecten.

Urbannerdam heeft in 2003 met Hulshof Architecten initiatief genomen om samen met een nog op te richten kopersvereniging een plan te ontwikkelen om de Hooimansschool om te bouwen.

Ontdek de mogelijkheden van Collectieve Zelfbouw

Meld je hieronder aan voor de  nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze laatste projecten.

Heb je zelf een idee voor collectieve zelfbouw?

Meld het ons, door een email te sturen.

Steenvlinder

Volg ons op social media:

Onze merken:

Steenvlinder INC
Urbannerdam

© 2015 - 2021 Copyright | Privacyverklaring