Nijverheid

Leiden

Nelske klusser in de
Nijverheid Leiden

Nelske Thalen (34) hoopt snel de sleutels te krijgen van haar appartement op de bovenverdieping van ‘kruisgebouw’ van De Nijverheid. De kamers staan al met tape op de vloer van de voormalige kantine afgezet; via Marktplaats kocht ze alvast een glas-in-lood tussendeur en een retro Bruynzeel keuken van Piet Zwart. “In varengroen, de kleur van de zomerjurk van zijn vrouw.”
De en-suite deuren uit de jaren dertig gaan een hoofdrol spelen in Nelskes huis. Daar, wijst ze, tussen de slaapkamer en de keuken, moeten ze komen. “Ik pak het anders aan dan de meeste anderen hier”, heeft ze gemerkt. “Licht is voor mij heel belangrijk, dus mijn woonkamer komt op het zuiden, met uitzicht op het binnenplein. In de zijwand wil ik nog een raam maken voor de slaapkamer. Het licht komt dan via het glas-in-lood de open keuken in. Ik bouw de rest van het huis eigenlijk om mijn deuren heen. Voor mij gaat gezelligheid boven functionaliteit.”

Eerst een krat bier

Nelske is ‘absoluut niet onhandig’, vindt ze zelf, maar ze heeft ook niet ‘1001-kluservaring’. “Ik heb wel eens een vloer gelegd en een sifon bevestigd. Zodra ik de sleutels heb, koop ik een krat bier en nodig ik allemaal mensen uit die meer verstand hebben van hoe je zoiets aanpakt dan ik. Dat zijn er vrij veel, gelukkig. En YouTube weet ook heel wat. Ik raak hier niet van in paniek.”
De reacties uit haar omgeving op dit Steenvlinder-INC avontuur zijn wisselend. “Sommige mensen zeggen: ‘Jij liever dan ik.’ Maar wanneer je een bestaand huis koopt, weet je niet wat je tegenkomt als je de vloer eruit haalt, bijvoorbeeld. Hier zie je precies wat je hebt. Houtrot en loden leidingen kom je hier niet tegen.”

Van huur naar koop

Al in 2019 had Nelske zich opgegeven als belangstellende voor De Nijverheid. “Een jaar later werd ik ineens opgebeld dat ik alsnog een optie kon nemen.” Wat doorslaggevend was om ‘ja’ te zeggen? “In m’n eentje krijg ik geen hypotheek. Ik heb geen vast dienstverband en verdien te weinig om iets te kunnen kopen. Mijn huidige huurhuis kost me bijna evenveel als wat ik over een jaar hier ga betalen. Maar hier heb ik meer woonoppervlak, en de mogelijkheid om het binnen vijf jaar te kopen.”
“Ik bouw mijn huis om mijn glas-in-looddeuren heen”
Nelske

Denken in mogelijkheden

Dat de aanschaf van de warmtepomp al een flinke hap uit het klusbudget neemt, was wel even schrikken. “De aanschaf is met de buren gezamenlijk geregeld, maar toch: 8000 euro is een hoop geld. En dan moeten de muren nog, het balkon, het extra raam… als dat tenminste mag van de welstandscommissie. Nou ja, ik doe het gewoon stap voor stap. Je moet bij zo’n project niet in beperkingen denken, maar in mogelijkheden.”
 

Welkom in Salie

Via de Whatsappgroep nodigde Nelske haar aanstaande buren uit om alvast kennis te komen maken in haar plantenwinkel, Salie. “We kunnen er hier nog niet zelf in en corona helpt ook niet om elkaar te ontmoeten.” Een paar bewoners kwamen inderdaad in de winkel langs; de groep als geheel ontmoette elkaar daar buiten in de buurt voor het eerst. Om elkaar eens in het echt te zien en om dingen te bespreken zoals het samen inkopen van materialen en het uitwisselen van ideeën.

Nelske: “Het is leuk om te merken dat iedereen het op een andere manier aanpakt en elkaar wil helpen. Daarbij gaat het niet eens zozeer om het uitwisselen van tips, maar om ideeën vergelijken en kijken wat bij je past. Want wie hier komt wonen is van zichzelf natuurlijk hartstikke eigenwijs.”

Annelies Roon

Freelancer tekstschrijver
Niet alleen probeer ik zo veel mogelijk over deze onderwerpen te schrijven en te lezen, ook in mijn dagelijks leven speelt duurzaamheid vrijwel altijd een rol in mijn keuzes.

Eelkje Colmjon

Stadsfotograaf van Leiden
Als freelance fotograaf ben ik getuige van menig evenement en conferentie, maak ik reportages voor tijdschriften en bedrijven en zet ik mijn handtekening onder menig portret.
Steenvlinder
© Steenvlinder B.V.  PrivacyverklaringDisclaimer