Nijverheid

Leiden

Eline en Roeland zelfbouwers
in de Nijverheid Leiden

Het kostte de nodige voorbereidingen, maar in drie dagen stond het casco er: het ‘massieve houtbouw’-huis van Eline (35) en Roeland (41). Het ontwerp maakten ze samen, nog vóór ze wisten welke kavel ze zouden krijgen. Tja, je bent architect of je bent het niet.

“Het is een hartstikke leuke hobby om alles uit te denken”, straalt Eline als ze de ontwerpen op haar telefoon laat zien. Nou ja, hobby… Eline studeerde interieurarchitectuur en haar vriend is architect. Zo kwamen ze ook in aanraking met Steenvlinder. “We werkten samen op een architectenbureau, maar Roeland was op zoek naar een andere werkkring”, vertelt Eline. “Hij kwam Yuri van Steenvlinder tegen en De Nijverheid werd uiteindelijk Roelands eerste project.”

Zo telde een en een al snel bij elkaar op. Eline fietste een keer langs De Nijverheid en dacht: ‘Wow, dat zou een toffe kluswoning zijn.’ “Zelfbouw was altijd een droom, maar ik had nooit gedacht dat dat zo jong al mogelijk zou zijn. Toen bleek dat ook een zelfbouwhuis voor ons haalbaar was, hebben we ons supersnel ingeschreven. En ja, dit was nog voordat Roeland voor De Nijverheid ging werken.”

Cross Laminated Timber

Aanvankelijk dachten ze aan houtskeletbouw, in verband met de kosten en de duurzaamheid. Totdat de nieuwe buren hen op CLT wezen. “Roeland had zelf nog niet met CLT gewerkt. Dat betekent Cross Laminated Timber: meerlaags verlijmd hout, dat zo massief is dat je geen staal en beton nodig hebt, behalve voor je fundering. Van een eerder project kende Roeland een… ja, hoe noem je zo iemand? Een CLT-leverancier? Of misschien eerder een CLT-engineer. Deze manier van bouwen werkt met heel precieze 3D-tekeningen, op basis waarvan de bouwonderdelen in een fabriek volautomatisch tot op de millimeter nauwkeurig worden uitgefreesd.”

Het huis van Eline en Roeland kwam per vrachtwagen uit Oostenrijk. De twee grootste CLT-platen waren negen meter lang, de onderdelen genummerd als een bouwpakket. “Samen hebben we avondenlang aan het ontwerp gewerkt. Dan werden we ’s nachts soms zwetend wakker: oh ja, dat moet ook nog! Wij willen het hout aan de binnenkant in het zicht houden. Dat betekent dat we vooraf al precies moeten beslissen welke aansluitingen waar komen. Dat is mijn tip voor andere CLT-bouwers: geef jezelf de tijd om de hele ontwerpcyclus een paar maal te doorlopen.”

Zichtbare knoesten

Met SketchUp, ‘een super basic tool waar echt iedereen mee kan werken’, visualiseerde Eline en Roeland hun woning. “Op de wanden hebben we alleen een UV-filter tegen verkleuring en een laagje whitewash. Door de tekening van het hout kan dan een vrij druk beeld ontstaan, dus de rest van de inrichting houden we heel rustig.
“CLT-bouw is snel en netjes”
Eline
Heel trots is Eline op de vormgeving van de binnenruimte. “Ik vind het heel stoer dat het gelukt is om ruimtes een dubbelfunctie geven. We hebben nergens zomaar een gang of een hal; verkeers- en gebruiksruimtes vallen samen. Als je bijvoorbeeld van het toilet naar de eetkamer wil, dan loop je door de keuken. Ook hebben we geprobeerd een soort beweeglijkheid in huis aan te brengen, door veel met schuifdeuren te werken.”
 

Rondwandeling

Een rondwandeling door het huis in aanbouw is daardoor wel heel letterlijk een rondwandeling: de functionaliteiten (keuken, badkamer, kastenwanden) bevinden zich centraal op de verdiepingen, de bewoner loopt er als het ware omheen van het ene vertrek naar het andere. Waarbij ‘vertrek’ hier juist weer een relatief begrip is: als alle schuifdeuren openstaan, is elke verdieping één groot vertrek, zonder dat dat zo aanvoelt. Enfin, je moet het zien.

Nog een paar maanden, dan kunnen ze erin. “Dat is ook een groot voordeel van CLT-bouw”, vindt Eline. De bouw is heel snel én netjes. De schilder is al geweest, de kozijnen zitten erin, nu is het installatiewerk aan de beurt en als laatste wordt de buitenkant afgewerkt.” En dan: van hun huidige huisje van 45 vierkante meter naar een woonoppervlakte van 110. “Wat een luxe zal dat zijn.”

Annelies Roon

Freelancer tekstschrijver
Niet alleen probeer ik zo veel mogelijk over deze onderwerpen te schrijven en te lezen, ook in mijn dagelijks leven speelt duurzaamheid vrijwel altijd een rol in mijn keuzes.

Eelkje Colmjon

Stadsfotograaf van Leiden
Als freelance fotograaf ben ik getuige van menig evenement en conferentie, maak ik reportages voor tijdschriften en bedrijven en zet ik mijn handtekening onder menig portret.