Kloosters, kloostertuinen en vlinderhotels

26 juli 2022

Vandaag hingen we bij twee Kloosters in Limburg onze eerste vlinderhotels op. In Venray en in Kerkrade tekende Hans Sparreboom, mede-eigenaar Steenvlinder, de koopovereenkomsten van deze eeuwenoude pareltjes die we gaan transformeren naar kluswoningen.

In Kerkrade staat het oude klooster Pannesheide, die we vandaag omdoopten tot Vlinderheide. Samen met wethouder Tim Weijers en een aantal bewoners uit de buurt plaatsten we symbolisch een vlinderhotel aan de gevel van het klooster. Het historische gebouw is van de sloop gered en we gaan nu samen aan de slag om hier een groene en prettige woonomgeving te maken. Goed voor de nieuwe bewoners, de buurt en de stad.

In het Rijksmonument zullen 20 kluswoningen gerealiseerd worden. Ook de huur-klus-koop constructie van Steenvlinder INC krijgt hier straks een plek. “We zijn verheugd dat we samen met Steenvlinder dit prachtige monumentale gebouw een nieuwe bestemming kunnen geven. Een bestemming dat het verleden eert en waarin we samen met de bewoners letterlijk aan een duurzame toekomst kunnen bouwen,” aldus wethouder Tim Weijers (Ruimtelijk ordening, Wonen & Vastgoed).

Hans Sparreboom: “We bestempelen hiermee een fijne samenwerking, met de gemeente en met de buurt. Aan alle Kerkradenaren en omgeving de oproep: denk mee en doe straks mee! Laten we de kans pakken om iets ouds om te zetten tot iets wat op een prettige en groene manier weer een eeuw mee kan."

Ook het St. Oda klooster in Venray en de omliggende kloostertuin transformeren we naar een nieuw buurtje, waarbij wonen met oog voor elkaar het uitgangspunt wordt. De huidige bewoonsters, de zusters van Ursulinen van de Romeinse Unie en Martin van Kempen, vertegenwoordiger van het kerkgenootschap, verwelkomden Steenvlinder met vlaai en koffie. Ook zij ontvingen van ons een mooi Vlinderhotel wat zeer hartelijk werd ontvangen door de zusters van het klooster. Samen met de oprichters van wooncoöperatie Villa Romana, Leo Heldens en Sef Hendrikx, zorgen we dat het woonconcept ‘samen bouwen, samen wonen, samen zorgen’ een plek krijgt in de ontwikkeling. Er komen kluswoningen in het klooster en er is ruimte voor zelfbouw- en cascowoningen in de grote achtertuin. Op naar de tekentafel!

Wil je meer lezen over de projecten of op de hoogte gehouden worden? Schrijf je dan in op de projecten op onze website.

In de media:

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang de laatste projectinformatie, nieuws en laat je inspireren!

Steenvlinder
© Steenvlinder B.V.  PrivacyverklaringDisclaimer