Thomaskerk, Zeist

Zelfbouw in een Rijksmonument

In bijna het meest zuidelijke puntje van het land, tegen de grens met Duitsland, staat het oude klooster Pannesheide. Dit Rijksmonument in Kerkrade, door ons hernoemd tot 'Vlinderheide', zou begin 2022 tegen de vlakte gaan. Gelukkig hebben we dit pareltje kunnen redden van de sloop.

Steenvlinder transformeert het klooster naar 20 zelfbouwwoningen. Je bepaalt zelf de indeling van je (energiezuinige) woning en door met hulp van vrienden en familie zelf veel af te bouwen, hou je regie op de afbouwkosten. We verwachten dat de verkoop van de zelfbouwwoningen in april 2023 van start gaat. 

De gemeente Kerkrade werkt er hard aan om de leef- en woonkwaliteit in Bleijerheide, de wijk waarin het klooster staat, te verbeteren. De transformatie van het klooster is hier ook onderdeel van. Als Rijksmonument blijft het originele uiterlijk van het gebouw zoveel mogelijk behouden. Voordat de zelfbouwers kunnen starten met het afbouwen van hun woning, wordt het klooster eerst bouwrijp gemaakt. Deze periode is gestart op 28 februari 2023.

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief. 

Planning

 •  
 • Juli 2022
  Start planvorming
 • Oktober 2022

  Informatieavond en start participatie

 • maart 2023
  Start werkzaamheden door Steenvlinder
 • Zomer 2023
  Start verkoop
 • Voorjaar 2024
  Start met klussen

Kloostertuin voor de buurt

We vinden het belangrijk om de buurt én toekomstige bewoners te betrekken bij elke ontwikkeling. We zoeken samen naar oplossingen voor het verbeteren of het creëren van een fijne leefomgeving. Rondom het klooster komen straks tuintjes voor de woningen gelegen aan de begane grond. Daarbij is er ook ruimte voor een gemeenschappelijk parkje. Deze is niet alleen toegankelijk voor de nieuwe bewoners van het klooster, maar voor de hele wijk. 

We hebben de huidige en toekomstige buurtbewoners gevraagd om mee te denken over de inrichting van dit nieuwe parkje. Op 27 februari was de eerste werkgroepbijeenkomst waar de eerste ideeën posititef zijn ontvangen. De buurt is enthousiast over het park waar ontmoeting centraal staat. De inbreng en mening van de aanwezigen wordt nu verwerkt in het ontwerp. Lees hier meer over de uitkomst van de bijeenkomst. 

Deze klussers gingen je voor

Zelf bepalen hoe je je woning indeelt en afbouwt. Dat voelt misschien als een enorme klus, maar óók als een uitdaging. Niek en Floortje pakten hun kans en toverden een klaslokaal in een oud schoolgebouw om tot hun droomwoning. Zij wonen nu precies zoals zíj dat willen.

Locatie

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en/of om mee te denken over de indeling van de openbare ruimte rondom het klooster.