Thomaskerk, Zeist

Kluswoningen in Vlinderheide

In bijna het meest zuidelijke puntje van het land, tegen de grens met Duitsland, staat het oude klooster Pannesheide. Dit klooster in Kerkrade, door ons hernoemd tot 'Vlinderheide', zou begin 2022 tegen de vlakte gaan. Gelukkig hebben we dit pareltje kunnen redden van de sloop.

Sinds juli 2022 zijn we eigenaar van de kloostervleugel en onderzoeken we de mogelijkheid om hier 20 kluswoningen te realiseren. De gemeente Kerkrade werkt er hard aan om de leef- en woonkwaliteit in Bleijerheide, de wijk waarin het klooster staat, te verbeteren. De transformatie van het klooster is hier ook onderdeel van. Als Rijksmonument blijft het originele uiterlijk van het gebouw zoveel mogelijk behouden. We tekenen en berekenen momenteel hoeveel kluswoningen in het pand gecreëerd kunnen worden en welke verschillende oppervlaktes mogelijk zijn. We houden hierbij ook rekening met de behoefte van de omgeving en naar de behoefte van de woningzoekenden uit regio.

Planning

 •  
 • Juli 2022
  Start planvorming
 • Oktober 2022

  Informatieavond en start participatie

 • December 2022
  Start werkzaamheden door Steenvlinder
 • Zomer 2023
  Start verkoop
 • Voorjaar 2024
  Start met klussen

Van klooster naar woningen

We geven kopers zelf de regie op hun (af)bouw, zodat zij straks de woning hebben waar ze trots op zijn. We vinden het belangrijk om de buurt én toekomstige bewoners te betrekken bij elke ontwikkeling. We zoeken samen naar oplossingen voor het verbeteren of het creëren van een fijne leefomgeving.

Een fijne leefomgeving

Rondom het klooster komen straks tuintjes voor de woningen gelegen aan de begane grond. Daarbij is er ook ruimte voor een gemeenschappelijk parkje. Deze is niet alleen toegankelijk voor de nieuwe bewoners van het klooster, maar voor de hele wijk. Voor het ontwerp en de indeling van dit parkje willen we dan ook graag uw inbreng en mening. Wilt u een plek van rust met vooral veel groen? Of ziet u liever en ontmoetingsplek ontstaan om met buren te picknicken of borrelen? Wij zijn benieuwd naar uw ideeën. Meedenken? Binnenkort kun je je aanmelden. 

Deze klussers gingen je voor

Zelf bepalen hoe je je woning indeelt en afbouwt. Dat voelt misschien als een enorme klus, maar óók als een uitdaging. Niek en Floortje pakten hun kans en toverden een klaslokaal in een oud schoolgebouw om tot hun droomwoning. Zij wonen nu precies zoals zíj dat willen.

Locatie

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en/of om mee te denken over de indeling van de openbare ruimte rondom het klooster. 

Steenvlinder
© Steenvlinder B.V.  PrivacyverklaringDisclaimer