St. Oda Klooster

Herontwikkeling tweede klooster in Limburg

20 juni 2022

In Venray gaan we aan de slag in het voormalige St. Oda Klooster, gelegen op 10 minuten loopafstand van de binnenstad. Een pareltje, waar we 8 tot 12 kluswoningen willen realiseren in combinatie met houtbouw nieuwbouwcasco’s in de omliggende ruime kloostertuin. Het klooster is inmiddels het twééde klooster in Limburg dat wij gaan transformeren.

In het zuidelijke puntje van deze prachtige provincie, in Kerkrade, staat een ouder klooster dat we hebben kunnen redden van de sloop. Het klooster daar hebben we herbenoemd: Vlinderheide. Het gebouw ontpopt zich straks tot woongebouw en laat het weer stralen als ooit tevoren.

Terug naar Venray. Op 15 juni 2022 ondertekenden we de samenwerkingsovereenkomst met wooncoöperatie Villa Romana. Een initiatief van Leo Heldens en Sef Hendrikx, twee bewoners uit Venray, om klooster nummer twee te transformeren: het St. Oda Klooster! 

Foto: ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst door Marnix Norder namens Steenvlinder met Leo Heldens en Sef Hendrikx namens wooncoöperatie Villa Romana.

Het uitgangspunt van de ontwikkeling is wonen met oog voor elkaar. Wooncoöperatie Villa Romana staat voor een woongemeenschap waarbij waarden als ‘samen leven’ en ‘naar elkaar omkijken’ centraal staan. De initiatiefnemers zagen hoe de overheid en markt hier onvoldoende op in spelen. De samenwerking met Steenvlinder betekent dat zij hun visie, hun droom, waaraan zij al sinds 2018 werken, daadwerkelijk opgepakt zien worden.

Marnix Norder, initiatiefnemer van Steenvlinder, legt uit: “Door een plek zo in te richten dat mensen elkaar ontmoeten, binnen of buiten, en waar je samen zorgdraagt, breng je mensen echt bij elkaar. Eigen regie op je woning in een buurt waar je naar elkaar omkijkt is fijn wonen voor iedereen.”

We werken de plannen voor het St. Oda klooster de komende periode uit in nauwe samenwerking met Villa Romana en de toekomstige bewoners. Er is op dit moment een lijst van geïnteresseerden aanwezig vanuit de wooncoöperatie, maar ook via ons kan je je interesse aangeven door je aan te melden voor de nieuwsbrief. Bij de planvorming betrekken we de directe omgeving in de vorm van participatie. Wil jij meedenken of straks aan de slag in het klooster? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

In de media:

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang 1 keer per maand project informatie, tips en nieuws.

Steenvlinder
© Steenvlinder B.V.  PrivacyverklaringDisclaimer