Een Belg is geboren met een baksteen in zijn maag

10 maart 2022

"Een Belg is geboren met een baksteen in zijn maag". Voor ons een wat gekke uitdrukking, maar voor de Vlaming illustreert het dat de grootste droom is om zelf een huis te bouwen. Zelfbouw zit bij onze zuiderburen in het DNA. Maar dat doen ze tot nu toe vooral op individuele kavels. In de zomer riep de Vlaamse Minister op om kantoorpanden te transformeren.

“Ik ben de mogelijkheden aan het onderzoeken om in België aan de slag te gaan met onze zelfbouw aanpak. Ik heb een tijd in België gewoond tijdens mijn studie en in Brussel gewerkt voor het Europese Parlement. Als oud tweede kamerlid voor het CDA en met mijn internationale ervaring is deze rol mij op het lijf geschreven!” vertelt Wytske Postma.

In Vlaanderen willen ze meer gaan verdichten en een stop zetten op het ontwikkelen van 'greenfields'. Hoe interessant zou het zijn als ze zelfbouw toe kunnen passen bij de transformatie van kantoorpanden, zoals Steenvlinder bij de Metamorfose in Rijswijk heeft gedaan. Of bij een project zoals de Nijverheid in Leiden?

Vorige week togen wij naar Mechelen om te zoeken naar pareltjes. Een van de panden waar we terecht kwamen was een oud houtwerkbedrijf waar de bomen inmiddels ook binnen groeien. De machines, de gemaakte tafels en oude klokken stonden nog te wachten in de loods. De geur van zaagsel vermengd met een vleugje olie verspreide zich nog steeds op subtiele wijze door het pand.

Ons Vlaams is bijgespijkerd met woorden als 'kot', 'conversie', 'residentie' en uitdrukkingen als op 'de dorpel zitten'. Deze week staat een bezoek aan Brugge op het programma.

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang de laatste projectinformatie, nieuws en laat je inspireren!

Steenvlinder
© Steenvlinder B.V.  PrivacyverklaringDisclaimer