Links ons klusproject De Metamorfose, in de Plaspoelpoder in Rijswijk. Je ziet aan de plint en de (franse) balkons dat bewoners hier een bewoonbaar en levendig pand van maken.

  • Home
  • Nieuws
  • Bestaande panden ombouwen tot woningen!

Bestaande panden ombouwen tot woningen!

15 Februari 2021 - Trouw

Dagblad Trouw publiceerde vandaag de oproep van Marnix Norder, mede-oprichter van Steenvlinder, dat er meer aandacht nodig is voor leegstaande overheidspanden in de zoektocht naar meer woningen in Nederland. Daar ziet hij vooral kansen: binnenstedelijk bestaande bouw benutten voor diverse doelgroepen: starters, jonge gezinnen, 50+, statushouders etc. Sociaal en inclusief. Dat verdient het om gestimuleerd te worden!

Met zijn mooie bedrijf Steenvlinder, dat hij in 2015 samen met Hans Sparreboom startte, richt hij zich op dit soort vraagstukken. Leegstaande gebouwen zoals scholen, kantoren of kerken transformeren tot woningen. Kluswoningen wel te verstaan. Bij Steenvlinder geloven wij in de kracht van mensen die zelf bepalen hoe zij wonen. Wij geloven in zelf doen, in zelfbouw. Het is onze ervaring dat zelfbouwers blaken van positieve energie die ze niet alleen in hun eigen huis, maar ook in hun buurt en hun stad willen steken. Ze voelen zich verantwoordelijk en kijken met een betrokken blik om zich heen. Waarmee zij, volgens ons, het verschil kunnen maken. Het verschil dat nodig is voor een betere en duurzame samenleving.

Daar komt het volgende bij. Steenvlinder brengt mensen van verschillende achtergronden en koopkracht samen. Bewust en inclusief. Een inclusieve samenleving kan niet worden geregisseerd, maar verdient het om te worden gestimuleerd. Welke muren het ook zijn die mensen zogenaamd van elkaar scheiden, inkomen, leeftijd, afkomst of huidskleur: het is onze ervaring dat een trotse bewoner die zijn eigen huis heeft gebouwd of ontworpen, zich verbonden voelt met de buurt en met de mensen om hem heen. En zich daarom niet af laat leiden door verschillen.

Breng dit terug in de steden. Pak leegstand aan en laat het aanpakken, door de mensen die er graag willen wonen.

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang de laatste projectinformatie, nieuws en laat je inspireren!