Nieuws

14-09-2023

Huurbaas van Ayda weigert haar studentenhuis goed te onderhouden

Huurders komen door de krapte op de woningmarkt klem te zitten. Daarom nemen ze soms genoegen met een huis dat eigenlijk niet aan de eisen voldoet. Op het eerste gezicht woont Ayda met haar vier huisgenoten in een klassiek Utrechts studentenhuis. Maar als je iets langer kijkt, zie je meteen dat het huis al jarenlang niet goed onderhouden is.
22-08-2023

Een nieuw product

Is het een nieuw product van Steenvlinder? Ja, dat is het wel degelijk. Want van pure zelfbouw is hier geen sprake. De toekomstige bewoners van een kleinschalig nieuwbouwproject in het historisch centrum van Schiedam (4 eengezinswoningen en 3 appartementen) bepalen helemaal zelf hoe hun woning er straks uit komt te zien. En toch hoeven ze hun handen niet vuil te maken. Of hooguit een klein beetje.
18-08-2023

Van festivaltent naar eigen huis!

Steenvlinder en Vereniging Eigen Huis (VEH) willen meer kleinschalige bouwvormen voor starters. Daarom kunnen starters op Lowlands kennismaken met het zelfbouwconcept van Steenvlinder en zich inschrijven voor drie zelfbouwprojecten.
06-07-2023

Huurteam verwachtingsvol over Wet goed verhuurderschap

Per 1 juli 2023 treedt de Wet goed verhuurderschap in werking. Daarmee krijgen gemeenten een nog belangrijkere rol bij het bevorderen van goed verhuurderschap. Vanuit deze wet zijn gemeenten namelijk verplicht om een meldpunt in te richten voor huurders en actief te handhaven bij misstanden op de huurmarkt. Minister Hugo de Jonge van het ministerie van BZK nam een kijkje in de Rotterdamse wijk Carnisse en zag hoe de gemeente hier uitvoering geeft aan deze nieuwe wet en sprak met huurders die door het Huurteam worden bijgestaan.
20-06-2023

Nelske en Marco, zelfbouwers in Nieuwerbrug

“We waren een van de eersten die gingen bouwen in Mijn Eigen Wiericke”, steekt Marco van wal. “We kenden elkaar nog niet zo lang en zochten aanvankelijk naar een nieuwbouwwoning, omdat duurzaamheid voor ons heel belangrijk was. Wat ons aansprak aan de zelfbouwkavels van Steenvlinder was dat we ons toekomstige huis helemaal naar eigen ontwerp konden bouwen. We kozen uiteindelijk voor deze hoekwoning vanwege de prachtige ligging aan het water en de ligging van onze tuin op het zuidwesten.”
17-5-2023

Bijzonder partnership

Wie aan iemand van Steenvlinder vraagt wat die voor werk doet, hoeft niet lang te wachten voor het woord ‘samen’ valt. In ieder project draait het erom dat de bewoners samen met omwonenden zich straks thuis voelen in hun straat en in hun wijk. En Steenvlinder is gewend om samen te werken bij het maken van een plan voor een gebied of een transformatie. Samen is een woord dat goed bij Steenvlinder past.
25-5-2023

Een huisbaas die je uitscheldt en binnenkomt tijdens het douchen

In Utrecht heeft het Huurteam in de afgelopen jaren een hoop studentenhuizen gezien. Vaak wordt er een veel te hoge huurprijs gevraagd en zijn de gebouwen toe aan onderhoud. Ook het aantal meldingen van dreiging en intimidatie door de huisbaas is afgelopen jaren toegenomen in de studentenstad. Elise van der Vlist ging voor het Algemeen Dagblad langs bij een aantal Utrechtse studenten die te maken kregen met zo’n huisbaas.
24-05-2023

Het plan is dat het plan er niet is

Het is een bijzondere plek. Langs de A13, bij de afrit Delft is Steenvlinder begonnen met een plan voor 120 woningen. Carlo Cornelis is de verantwoordelijk ontwikkelaar. Wie hem vraagt hoe het plan eruit komt te zien, krijgt als antwoord dat hij het niet weet. En, nog opvallender, dat hij daar ook niet over gaat.
22-5-2023

Hanna en Mischa, zelfbouwers Mijn Eigen Wiericke

Alweer twee jaar wonen ze nu in Nieuwerbrug aan de Rijn. Hanna en Mischa wilden al een tijdje graag een huis kopen. “Het liefst in een rustige en groene omgeving waar het dorpsgevoel nog leeft”, zegt Hanna Kamerling (27 jaar) “Ik ben de rust en ruimte gewend in Sauwerd, een dorpje in Groningen, en dat gevoel vind ik terug in Nieuwerbrug.”
01-05-2023

Gemeente Smallingerland verkent kansen voor zelfbouw

Gemeente Smallingerland laat onderzoeken of zelfbouw op vier locaties in Drachten en Drachtstercompagnie mogelijk is. En dat op een manier die past bij de lokale woonbehoefte en persoonlijke woonwensen. De gemeente sloot daarvoor een intentieverklaring met Steenvlinder, die als specialist in zelfbouw de haalbaarheidsstudies gaat uitvoeren.