Nieuws

12-04-2024

Honderd procent Steenvlinder

Het is een ontwikkeling waar ik blij van word: steeds vaker weet een gemeente ons te vinden omdat ze niet precies weten wat ze aan moeten met dat schooltje dat al een paar jaar leeg staat. En inderdaad hebben wij al op verschillende plekken dergelijke gebouwen en gebouwtjes getransformeerd tot betaalbare woningen voor de buurt. Zelfbouwwoningen voor jonge mensen die nu nog op zolder bij hun ouders zitten of juist voor de wat oudere omwonende die zijn te grote huis inruilt voor een levensbestendig appartement. Waar het mee begint, is de vraag van de gemeente: Kunnen jullie ons helpen met het hergebruik van deze locatie. Het is een persoonlijke en kleinschalige manier van ontwikkelen die honderd procent Steenvlinder is. Want in het begin is er een probleem, er is een gebouwtje dat leeg staat en dus geen functie meer heeft en alleen maar geld kost. En aan het eind heeft dat probleem plaats gemaakt voor betaalbare zelfbouwwoningen voor mensen die nu in hun eigen dorp kunnen blijven wonen.
12-04-2024

Alle acht klein en duurzaam

Net als op andere plekken in Nederland, is in Lisse het aantal mensen dat een woning zoekt, groter dan het aantal woningen. En daar komt nog bij dat de gemeente niet zo heel veel grond bezit waarop gebouwd zou kunnen worden. Daarom is het best bijzonder dat Lisse het initiatief heeft genomen om in de Bloemenbuurt een kleinschalig project te starten voor 8 Tiny Houses waarbij het gebied(je) door de kopers samen wordt beheerd en onderhouden volgens het principe van CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) Steenvlinder hielp natuurlijk mee. Eerst met de participatie en daarna met het zoeken en het begeleiden van de kopers.
12-04-2024

De impact van een bijzondere belegger

Idealen heb je niet alleen maar om van te dromen. Het Apostolisch Genootschap voegt de daad bij het idealistische woord en financiert al langer projecten van Steenvlinder. Juist omdat wonen, in de woorden van de voorzitter van de beleggingscommissie, Rudolf Bosveld, een focusgebied is van het religieus humanistisch genootschap. Wat dan ook de reden was om recent een flinke investering te doen in Post Apeldoorn, het appartementengebouw in het voormalig postkantoor in het centrum van Apeldoorn waar 28 zelfbouwwoningen worden gerealiseerd.
12-01-2024

Herstel van oude dorpskernen staat centraal in Buren

Marnix heeft het er ook al over en inderdaad is het bijzonder wat in Buren staat te gebeuren. De zelfbouwwoningen in voormalige scholen. Bijzondere woonvormen, noemt de portefeuillemanager vastgoed van de gemeente, Henk Helderton dan ook de 38 woningen op 3 verschillende plekken. Bijzonder omdat de toekomstige bewoners zelf hun woningen gaan afbouwen en omdat ze straks meer samen op zullen trekken dan bij traditionele ‘buren het geval is’. Henk: “Wat ik me voor kan stellen is dat ze met elkaar een VvE oprichten, een moestuin gaan verzorgen of een fietsenstalling bouwen.” Hoe dan ook verwacht hij dat de toekomstige bewoners een hechte gemeenschap zullen vormen.
02-01-2024

Betrokken en betaalbaar wonen

Vroeg of laat moesten Steenvlinder en Stichting Boei een keer gaan samenwerken. Dat kon gewoon niet anders. Drie jaar geleden ongeveer maakte de Stichting (die zich al jarenlang inzet voor herbestemming van cultureel erfgoed) een plan voor de inrichting van de Bonskazerne in het Brabantse Grave waarbij ze als motto kozen: “betrokken en betaalbaar wonen.” Wat natuurlijk precies de vlag is die bij Steenvlinder op het dak staat.
17-10-2023

De stem van de buurt

Steenvlinder maakt zich sterk voor wie dat nodig heeft. Als het om wonen gaat, zijn dat natuurlijk de mensen met een bescheiden beurs die vrijwel iedere te koop staande woning aan zich voorbij zien gaan. De wereld is niet eerlijk, maar Steenvlinder legt zich daar niet bij neer.
12-10-2023

Over het herstel van de markt

De wooncrisis is nog niet voorbij en toch zie ik voor het eerst tekenen die erop wijzen dat het ergste achter ons ligt. Want het was nogal wat, de hoge gasprijzen en de bouwkosten, zorgden er samen met de hoge rente van vorig jaar en de oorlog in Oekraïne voor dat er nauwelijks een nieuwbouwwoning werd verkocht. Inmiddels gaat de rente niet zo veel meer omhoog en de bouwkosten lijken nu eindelijk tot rust te komen.
14-09-2023

Huurbaas van Ayda weigert haar studentenhuis goed te onderhouden

Huurders komen door de krapte op de woningmarkt klem te zitten. Daarom nemen ze soms genoegen met een huis dat eigenlijk niet aan de eisen voldoet. Op het eerste gezicht woont Ayda met haar vier huisgenoten in een klassiek Utrechts studentenhuis. Maar als je iets langer kijkt, zie je meteen dat het huis al jarenlang niet goed onderhouden is.
22-08-2023

Een nieuw product

Is het een nieuw product van Steenvlinder? Ja, dat is het wel degelijk. Want van pure zelfbouw is hier geen sprake. De toekomstige bewoners van een kleinschalig nieuwbouwproject in het historisch centrum van Schiedam (4 eengezinswoningen en 3 appartementen) bepalen helemaal zelf hoe hun woning er straks uit komt te zien. En toch hoeven ze hun handen niet vuil te maken. Of hooguit een klein beetje.
18-08-2023

Van festivaltent naar eigen huis!

Steenvlinder en Vereniging Eigen Huis (VEH) willen meer kleinschalige bouwvormen voor starters. Daarom kunnen starters op Lowlands kennismaken met het zelfbouwconcept van Steenvlinder en zich inschrijven voor drie zelfbouwprojecten.