Nieuws

12-01-2024

Herstel van oude dorpskernen staat centraal in Buren

Marnix heeft het er ook al over en inderdaad is het bijzonder wat in Buren staat te gebeuren. De zelfbouwwoningen in voormalige scholen. Bijzondere woonvormen, noemt de portefeuillemanager vastgoed van de gemeente, Henk Helderton dan ook de 38 woningen op 3 verschillende plekken. Bijzonder omdat de toekomstige bewoners zelf hun woningen gaan afbouwen en omdat ze straks meer samen op zullen trekken dan bij traditionele ‘buren het geval is’. Henk: “Wat ik me voor kan stellen is dat ze met elkaar een VvE oprichten, een moestuin gaan verzorgen of een fietsenstalling bouwen.” Hoe dan ook verwacht hij dat de toekomstige bewoners een hechte gemeenschap zullen vormen.
02-01-2024

Betrokken en betaalbaar wonen

Vroeg of laat moesten Steenvlinder en Stichting Boei een keer gaan samenwerken. Dat kon gewoon niet anders. Drie jaar geleden ongeveer maakte de Stichting (die zich al jarenlang inzet voor herbestemming van cultureel erfgoed) een plan voor de inrichting van de Bonskazerne in het Brabantse Grave waarbij ze als motto kozen: “betrokken en betaalbaar wonen.” Wat natuurlijk precies de vlag is die bij Steenvlinder op het dak staat.
17-10-2023

De stem van de buurt

Steenvlinder maakt zich sterk voor wie dat nodig heeft. Als het om wonen gaat, zijn dat natuurlijk de mensen met een bescheiden beurs die vrijwel iedere te koop staande woning aan zich voorbij zien gaan. De wereld is niet eerlijk, maar Steenvlinder legt zich daar niet bij neer.
12-10-2023

Over het herstel van de markt

De wooncrisis is nog niet voorbij en toch zie ik voor het eerst tekenen die erop wijzen dat het ergste achter ons ligt. Want het was nogal wat, de hoge gasprijzen en de bouwkosten, zorgden er samen met de hoge rente van vorig jaar en de oorlog in Oekraïne voor dat er nauwelijks een nieuwbouwwoning werd verkocht. Inmiddels gaat de rente niet zo veel meer omhoog en de bouwkosten lijken nu eindelijk tot rust te komen.
14-09-2023

Huurbaas van Ayda weigert haar studentenhuis goed te onderhouden

Huurders komen door de krapte op de woningmarkt klem te zitten. Daarom nemen ze soms genoegen met een huis dat eigenlijk niet aan de eisen voldoet. Op het eerste gezicht woont Ayda met haar vier huisgenoten in een klassiek Utrechts studentenhuis. Maar als je iets langer kijkt, zie je meteen dat het huis al jarenlang niet goed onderhouden is.
22-08-2023

Een nieuw product

Is het een nieuw product van Steenvlinder? Ja, dat is het wel degelijk. Want van pure zelfbouw is hier geen sprake. De toekomstige bewoners van een kleinschalig nieuwbouwproject in het historisch centrum van Schiedam (4 eengezinswoningen en 3 appartementen) bepalen helemaal zelf hoe hun woning er straks uit komt te zien. En toch hoeven ze hun handen niet vuil te maken. Of hooguit een klein beetje.
18-08-2023

Van festivaltent naar eigen huis!

Steenvlinder en Vereniging Eigen Huis (VEH) willen meer kleinschalige bouwvormen voor starters. Daarom kunnen starters op Lowlands kennismaken met het zelfbouwconcept van Steenvlinder en zich inschrijven voor drie zelfbouwprojecten.
06-07-2023

Huurteam verwachtingsvol over Wet goed verhuurderschap

Per 1 juli 2023 treedt de Wet goed verhuurderschap in werking. Daarmee krijgen gemeenten een nog belangrijkere rol bij het bevorderen van goed verhuurderschap. Vanuit deze wet zijn gemeenten namelijk verplicht om een meldpunt in te richten voor huurders en actief te handhaven bij misstanden op de huurmarkt. Minister Hugo de Jonge van het ministerie van BZK nam een kijkje in de Rotterdamse wijk Carnisse en zag hoe de gemeente hier uitvoering geeft aan deze nieuwe wet en sprak met huurders die door het Huurteam worden bijgestaan.
20-06-2023

Nelske en Marco, zelfbouwers in Nieuwerbrug

“We waren een van de eersten die gingen bouwen in Mijn Eigen Wiericke”, steekt Marco van wal. “We kenden elkaar nog niet zo lang en zochten aanvankelijk naar een nieuwbouwwoning, omdat duurzaamheid voor ons heel belangrijk was. Wat ons aansprak aan de zelfbouwkavels van Steenvlinder was dat we ons toekomstige huis helemaal naar eigen ontwerp konden bouwen. We kozen uiteindelijk voor deze hoekwoning vanwege de prachtige ligging aan het water en de ligging van onze tuin op het zuidwesten.”
17-5-2023

Bijzonder partnership

Wie aan iemand van Steenvlinder vraagt wat die voor werk doet, hoeft niet lang te wachten voor het woord ‘samen’ valt. In ieder project draait het erom dat de bewoners samen met omwonenden zich straks thuis voelen in hun straat en in hun wijk. En Steenvlinder is gewend om samen te werken bij het maken van een plan voor een gebied of een transformatie. Samen is een woord dat goed bij Steenvlinder past.