Meesterproef

Vlaardingen

Karin en Allan klussers in de Meesterproef Leiden

Op de plek waar straks de loungehoek komt, staan nog fietsen, dozen en gereedschap. De grote glazen puien aan beide zijden van de woonkamer wordt nog maar voor een kwart afgeschermd met een geleend gordijn. Maar de vloerverwarming werkt en de temperatuur is ook op een grauwe dag in februari behaaglijk. “We waren liever pas in april verhuisd”, zeggen Karin en Allan, “maar ja, we hadden ons huis verkocht, we moesten eruit.” 

Het overgrote deel van de verbouwing hebben ze zelf gedaan. Of eigenlijk vooral Allan. “Ik was mijn baan kwijtgeraakt en heb dus alle tijd om hier bezig te zijn”, legt hij uit. En daar komt bij: hun vorige huis, een loft in de ‘supermooie haven van Vlaardingen, hadden ze ook samen helemaal verbouwd. “Als je maar goed gereedschap hebt, dan kun je een heleboel”, stelt Allan. “En ik denk altijd: als anderen het kunnen, dan kan ik het ook.”  

Even wennen

“Heel ingewikkeld”, beaamt Allan. “Maar we vragen veel aan anderen en dan merk je dat mensen graag helpen. Toen de tegelaar op het laatste moment moest afzeggen, kon een vriend van hem ons op weg helpen om het zelf te doen.” “Zware dingen hoor, deze tegels”, knikt Karin naar de onberispelijk gelegde vloer. Dertig kilo per tegel. Het kostte ons samen een halve middag om de eerste goed te leggen.” 

Sommige klussen zijn dus even wennen. Maar behalve het stucwerk en de vloerverwarming hebben ze eigenlijk niks uitbesteed. “De zonnepanelen hebben we zelf gelegd, en zelfs de riolering heeft Allan gedaan”, zegt Karin niet zonder trots. Dat op de dag nadat ze in hun nieuwe huis waren ingetrokken het toilet overstroomde na het douchen, lag niet aan hen. Er bleek buiten, een stuk verderop, een verstopping te zitten. En wat voor een. Allan, lachend: “Daar had een overijverige hovenier een paaltje dwars door de riolering geslagen.” 

Last van de lockdown

Op zulke momenten is het handig om Steenvlinder erbij te kunnen halen. “Ook een lekkage die aan de gootuitloop bleek te liggen, heeft Steenvlinder opgelost. En binnenkort komen ze de kozijnen nog afkitten.” Over kozijnen gesproken: daar zijn er héél veel van in de woonkamer die vroeger fungeerde als gymzaaltje. “Nu alle winkels dicht zijn door de lockdown, is het lastig om met de inrichting bezig te zijn”, verzucht Karin.  

“Wij houden niet van standaard” 

Karin & Allan

Allan: “We hebben al een paar keer stalen laten komen voor de gordijnen, maar iets wat er op internet leuk uitziet, kan in het echt héél anders uitpakken, hebben we gemerkt.” Dus voorlopig doen ze het nog maar even met een geleend gordijn en kale peertjes aan het plafond. “Ik had een superleuk winkeltje gezien zegt Karin. “Daar wil ik héél graag gaan kijken voor bijzondere lampen en andere dingen.” “Wij houden niet van standaard”, vult Allan aan.  

 

Loungen onder de trap

Het meest verheugen ze zich misschien nog op de loungehoek, die straks onder de trap komt. “In ons vorige huis hadden we dat ook. Elke vrijdag nodigen we vrienden uit en gaan we lekker plaatjes draaien.” Dat hun nieuwe buren daarbij in de toekomst ook wel eens zullen aanschuiven, daar twijfelen ze niet aan. Allan: “We zijn hier in de Meesterproef veruit de oudsten, maar we vinden het contact hartstikke leuk. Buren komen vaak langs voor een praatje of advies. En omgekeerd kijk ik graag mee met Marco, de vader van Bartjan. Zien hoe hij het allemaal doet.” 

Annelies Roon

Freelancer tekstschrijver
Niet alleen probeer ik zo veel mogelijk over deze onderwerpen te schrijven en te lezen, ook in mijn dagelijks leven speelt duurzaamheid vrijwel altijd een rol in mijn keuzes.

Eelkje Colmjon

Stadsfotograaf van Leiden
Als freelance fotograaf ben ik getuige van menig evenement en conferentie, maak ik reportages voor tijdschriften en bedrijven en zet ik mijn handtekening onder menig portret.