Meesterproef

Vlaardingen

Jolin & kelly klussers in de Meesterproef Vlaardingen

In Rotterdam konden ze niks vinden waar ze blij van werden. Maar met hun eerste kindje op komst zochten Jolin en Kelly toch een alternatief voor hun flat in Lombardije. Kelly’s moeder zag een advertentie in de krant voor een open dag bij de Meesterproef. “’Is dat niks voor jullie?’, vroegen ze”, vertelt Kelly. Zij waren meteen laaiend enthousiast. Jolin wat minder.” 

“Ik dacht in eerste instantie: dat is wel een projectje”, zegt Jolin bijna verontschuldigend. “Soms zie je op tv van die verbouwingen die helemaal uit de pas lopen…” Hij zwijgt veelbetekenend. Gelukkig is Jolins schoonvader timmerman. “Hij heeft me echt over de streep getrokken. We hebben veel gepraat over de mogelijkheden. En over de haalbaarheid, want uit de eerste offertes bleek al dat er veel grote kosten komen kijken bij zo’n verbouwing.” 

Wat enorm scheelt: de indicatie die Steenvlinder van de bouwkosten doet, is gebaseerd op uitbesteding van het werk. Nu doet de vader van Kelly de verbouwing. “Naast zijn ‘gewone’ werk”, vertelt Kelly. Jolin: “Wij helpen waar we kunnen. Vooral bij de sloop konden gelukkig veel vrienden en familieleden bijspringen.”  

Weekje niet geweest

Zelfs Kelly stond een paar dagen voor de bevalling nog kozijnen af te krabben. “Na de geboorte van Féh zijn we hier een weekje niet geweest. En nu kan ik ook wat minder meehelpen. Maar stress? Neuh. Dit wisten we van tevoren. Het komt allemaal wel goed, hoor. Hopelijk voor eind mei, dan loopt mijn zwangerschapsverlof af.” 

“En anders wordt het eind juni, begin juli”, stelt Jolin nuchter vast. Baby Féh kan straks overdag mee naar de kinderopvang in Den Haag, waar Kelly werkt als regiomanager. En Jolin, werkzaam als administratief medewerker, heeft nog geen ouderschapsverlof opgenomen. “Nu gaat het prima zo; dat verlof hou ik liever tegoed voor als het echt nodig is.” 

Startschets

Hun appartement is met twee verdiepingen en een ruime kelder de grootste van de Meesterproef: 180 vierkante meter. Kelly: “De architect vanuit Steenvlinder maakte een startschets voor ons. We wilden sowieso minimaal drie slaapkamers en eventueel nog een werkkamer. Uiteindelijk hebben we nog wel dingen aangepast op de eerste schets. Zo bleek de trap op de geplande plek door een funderingsbalk heen te lopen.” 

“Ik wist meteen: hier ga ik wonen” 

Bartjan

Terwijl Kelly met de kleine even in het warme appartement van buren Karin en Allan wacht, laat Jolin zien hoe het werk vordert. Op de bovenverdieping is een begin gemaakt met het plaatsen van de tussenwanden en er staat al een badkuip in een kaal frame. Beneden wordt het nog even zoeken wat er precies met die grote kelder moet. De contouren van een enorme schoorsteen zijn nog zichtbaar langs de wand. “Zelfs mijn schoonvader vond het een hardnekkig ding om te slopen, dat wil wat zeggen”, lacht Jolin 

 

Klaar met slopen

Op zijn telefoon laat hij een foto zien van twee grote bouwcontainers vol puin. “Vijftien kuub per container. 500 euro trouwens ook. Best veel geld.” Gelukkig is de sloopfase achter de rug. Maar hoe bepaal je hoe je de kamerindeling wilt hebben in zo’n grote lege ruimte? Jolin: “Dat is een kwestie van uitmeten, proberen, overleggen. We vragen iedereen om ons heen of ze ideeën hebben. Soms kiezen we de optie die gewoon het minste werk is; vaak is het ook een kwestie van gezond verstand. Kijk, de kamer van Féh is relatief smal, maar het is gewoon het meest praktisch om de tussenwand te plaatsen waar een dubbel kozijn zit.” 

Van de opbouwfase krijgt Jolin veel meer energie, zegt hij. Zijn koudwatervrees is overwonnen. “Vanavond ga ik deze kozijnen afkrabben en mijn schoonvader gaat verder met die tussenwanden. Je ziet het groeien nu. Dat geeft echt een goed gevoel.” 

Annelies Roon

Freelancer tekstschrijver
Niet alleen probeer ik zo veel mogelijk over deze onderwerpen te schrijven en te lezen, ook in mijn dagelijks leven speelt duurzaamheid vrijwel altijd een rol in mijn keuzes.

Eelkje Colmjon

Stadsfotograaf van Leiden
Als freelance fotograaf ben ik getuige van menig evenement en conferentie, maak ik reportages voor tijdschriften en bedrijven en zet ik mijn handtekening onder menig portret.