Meesterproef

Vlaardingen

Bartjan klusser in de Meesterproef Vlaardingen

Wie Bartjans appartement binnenkomt, kan bijna niet anders dan geïmponeerd om zich heen kijken: hier komen stijl en vindingrijkheid op een wel heel bijzondere manier samen. Jaren vijftig vintage meubels, gecombineerd met slimme ruimtelijke oplossingen, maken van zijn appartement (in dit geval wel heel letterlijk) een schoolvoorbeeld van creatieve zelfbouw. 

Het totale vloeroppervlak is 58 vierkante meter. “Dat is niet heel klein, maar ook niet heel groot”, vat Bartjan kernachtig samen. “Ik had een aantal eisen waaraan ik in elk geval wilde voldoen in mijn ontwerp: ik wil een vast logeerbed, een apart toilet, en ik wil het daglicht optimaal benutten.” Bartjans oplossing: een houten ‘kubus’ waarin de slaapkamer, de badkamer, het toilet en ‘de techniek’ (zoals de warmtepomp, de boiler en het ventilatiesysteem) zijn weggewerkt, met aan de voor- en achterzijde loopruimte met ramen.  

Instagram

Het resultaat laat zich lastig omschrijven, je moet het zíen. Bartjan deelt de verbouwing dan ook stap voor stap met fraaie foto’s op zijn Instagram-account. En je zou het, rondkijkend, niet zeggen, maar het is nog niet helemaal af. Er komt nog een spiegelwand achter de kapstok (‘voor het ruimtelijk effect’) en zodra er weer geld is wordt de kubus nog betimmerd met verticale bamboe latten. “Dan zie je de deuren niet meer.” 

Hoe komt hij erop, op zo’n ontwerp? “Ik heb een interieuropleiding gevolgd”, zegt Bartjan vanuit zijn favoriete Eames stoel (een topstuk, voor de kenners). Nu werk ik fulltime in de zorg in het Erasmus MC, maar stiekem droom ik ervan om interieuradvies te geven. Al was het maar als betaalde hobby.”  

Je kan je er van alles bij voorstellen. De kajuitachtige slaapkamer met patrijspoorten voor daglicht; de badkamer met draadglas en megakabouter met kamerplant; het logeerbed (formaat twijfelaar) dat uit de wand van de kubus de woonkamer in geklapt kan worden: het is allemaal even ingenieus en stijlvast. 

Goede tweede man

Bartjans vader speelde de hoofdrol in de wording van het appartement. “Hij heeft eigenlijk alles gemaakt. Ik ben een hele goede tweede man”, lacht Bartjan. Zo’n negen maanden pendelde pa heen en weer naar Bennekom. Corona maakte het lastig om te logeren.  
De grote keuken, met zwarte kastdeurtjes en dito aanrechtblad, is van Ikea. “Ik heb expres een blad genomen in dezelfde kleur als de kastjes; anders heb je in de zithoek ook steeds het gevoel dat je in de keuken zit.” 

“Ik wist meteen: hier ga ik wonen” 

Bartjan

“Hee Google, activeer ‘gezellig’”, zegt Bartjan ineens met enige stemverheffing. In de loopruimtes naast de kubus lichten sfeervolle lampen op. “Hartstikke handig, zon Google Assistant: ik heb nergens lichtknopjes. Mijn vader is elektrisch tekenaar geweest, dus hij heeft ook het lichtplan ontworpen.” 

 

Op rolletjes 

Het klinkt alsof alles op rolletjes liep, bij Bartjans verbouwing. Hij denkt even na. “Nou… eigenlijk is dat ook wel zo. Nou ja, ik had gehoopt de elektriciteitssnoeren van de geluidsinstallatie weg te werken in de muur, maar dat lukte niet. En het kaal halen van die zuilen (hij wijst naar vier stalen palen, die ongetwijfeld een belangrijke dragende rol in de constructie vervullen), kostte belachelijk veel tijd.”  

En oh ja, twee dagen nadat hij in zijn nieuwe paleisje was komen wonen, kreeg hij corona. “De buren hebben toen boodschappen voor me gedaan”, vertelt Bartjan. “Dat was hartstikke fijn.” Thuisvoelen is sowieso geen enkel probleem hier: zijn vader groeide hier op een steenworp afstand op, en twee van zijn tantes wonen in buurt. “Heel gek, maar meteen nadat ik me had ingeschreven, wíst ik gewoon: hier ga ik wonen. En ja, hier zit ik dan.” 

Volg hier de finishing touch aan het appartement van Bartjan 

Annelies Roon

Freelancer tekstschrijver
Niet alleen probeer ik zo veel mogelijk over deze onderwerpen te schrijven en te lezen, ook in mijn dagelijks leven speelt duurzaamheid vrijwel altijd een rol in mijn keuzes.

Eelkje Colmjon

Stadsfotograaf van Leiden
Als freelance fotograaf ben ik getuige van menig evenement en conferentie, maak ik reportages voor tijdschriften en bedrijven en zet ik mijn handtekening onder menig portret.