Nelske klussen in de Nijverheid Leiden. Foto: Eelkje Colmjon

  • Home
  • Nieuws
  • VPRO Tegenlicht: Wonen buiten de box

VPRO Tegenlicht: Wonen buiten de box

21 maart 2021 - VPRO Tegenlicht

Uitzending van zondag 21 maart jl.: Marnix loopt in deze uitzending van VPRO Tegenlicht ‘Wonen buiten de box’ rond in ons zelfbouw- en klusproject De Nijverheid in Leiden.
Wij creëren daar betaalbare woningen in bestaande schoolgebouwen voor o.a. jongeren, starters, ondernemers. Daar zijn 25 van de 72 woningen beschikbaar gesteld om via Steenvlinder INC , voor deze doelgroep, te ontwikkelen.

Zo zie je Nelske en Mark in deze aflevering die de pioniers zijn om een ‘lege doos’ (zijnde een oud klaslokaal) te verbouwen tot hun eigen woning. Tja, en droomwoning of niet, het is een aanpak waar wij 100% achter staan om binnenstedelijk woonruimte te kunnen aanbieden aan een grote groep mensen die anders uit de (rand)stad worden weggejaagd. Daarnaast behouden en benutten we bestaande gebouwen. Dit is ook belangrijk voor een stad. Laat de jongere generatie nieuw leven blazen in deze gebouwen en buurten. Bovendien hebben we deze groep jongeren, starters, zzp-ers, statushouders hard nodig in de stad.

Binnenstedelijk kunnen we veel meer woningen realiseren voor deze groep, door leegstand te transformeren naar betaalbare woningen. En, ja, daar moeten ze iets voor doen. Wij maken kluswoningen. Wij geloven dat waar mensen zelf aan de slag gaan, zij niet alleen investeren in hun eigen ‘thuis’, zij investeren mee in levendigheid/betrokkenheid van een buurt, van de stad. Goed voor de bewoner, goed voor de buurt, goed voor de stad.

Steenvlinder INC is de maatschappelijk tak van Steenvlinder. Een stichting zonder winstoogmerk dat meer mensen de kans biedt om eigenaar te worden van hun eigen woning. INC wil dit bereiken door de mensen met een kleinere portemonnee, die in eerste instantie geen hypotheek kunnen krijgen, zelf hun huis te laten bouwen op zelfbouwkavels en in kluswoningen. Hoe dat werkt? Onze INC-ers gaan aan de slag met een klusbudget vanuit INC, zij starten met huren onder de sociale huurprijs van €752,33 (2021). Na twee jaar kunnen zij de woning kopen. De koopprijs wordt na twee jaar geïndexeerd, plus het klusbudget en een vergoeding voor de regeling. Deze koopoptie staat open voor ene periode van vijf jaar. De gerealiseerde meerwaarde is voor de INC-er.

Bekijk de volledige uitzending van Tegenlicht

VPRO Tegenlicht 'Wonen buiten de box' (verkorte versie)

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang de laatste projectinformatie, nieuws en laat je inspireren!