De oude VADA drukkerij aan de Costerweg 5-7 in Wageningen

Tijdelijke bewoning op nieuwe locatie in Wageningen

8 juli 2022 - Regio online

Na de zomer starten we met de participatie rondom onze nieuwe locatie aan de Costerweg 5-7 in Wageningen. Wel is er al een tijdje reuring op het braakliggende terrein waar vroeger de VADA drukkerij was gevestigd. Sinds mei 2022 is Steenvlinder eigenaar van het stuk grond.

Niet lang na het tekenen van de koopovereenkomst werd het terrein bezet en bewoond door een groep actievoerders. Zij vroegen op deze manier in algemene zin aandacht voor het tekort aan woonruimte. Daarnaast wilden ze met deze actie benadrukken dat er op creatieve wijze invulling kan worden gegeven aan ongewenste leegstand door tijdelijke bewoning.

Marnix Norder, mede-initiatiefnemer van Steenvlinder: “De bezetting van ons recent aangekochte terrein was even schrikken, maar al snel kwamen wij in gesprek met de groep en bleken we over tijdelijk gebruik van de locatie ideeën te delen. Wij ervaren de samenwerking met gemeente en de groep als positief. Wij stemmen in, op basis van duidelijke afspraken, met het tijdelijk gebruik van de locatie in het kader van verbinding en leegstandsbeheer. Dit vooruitlopend op de herontwikkeling van deze locatie waar bewoners straks zelf hun woning gaan afbouwen.”

Burgemeester Floor Vermeulen: “Het is mooi te zien, dat eigenaar en tijdelijke bewoners er zo met elkaar uit komen. Als gemeente zien wij ook de noodzaak om aan de slag te gaan om het woningtekort op te lossen, waarbij ook creatieve en tijdelijke woonvormen helpen. Maar het moet wel veilig en legaal. Dit initiatief biedt een mooie kans omdat de grondeigenaar hier ook positief tegenover staat."

Op maandag 4 juli jl. heeft de gemeenteraad het startdocument, waarin de kaders voor de (her)ontwikkeling worden omschreven, goedgekeurd. We willen een groen stedelijk plan ontwikkelen waar we streven naar een gemêleerde buurt met mensen van verschillende leeftijden, achtergronden en portemonnees. Er is ruimte voor 130 – 240 woningen.

In de tussentijd willen we het terrein, naast de gedeeltelijke (en tijdelijke) bewoning, een leuke en nuttige functie geven. Hier maken we de komende maanden plannen voor en staan open voor initiatieven uit de buurt en stad. Heb jij een goed idee? Neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang de laatste projectinformatie, nieuws en laat je inspireren!

Steenvlinder
© Steenvlinder B.V.  PrivacyverklaringDisclaimer