Opbouw ecodorp in Wageningen gestart

2 nov 2022

Niet lang na de aankoop van het VADA-terrein aan de Costerweg in Wageningen, werd onze nieuwe locatie bezet door actievoerders. De krakers wilden woonruimte en vroegen op die manier aandacht voor het schreeuwende tekort aan woonruimte in Nederland. Al snel kwamen we met de gemeente en de krakers tot een overeenstemming: de krakers mogen blijven.

Marnix Norder van Steenvlinder ervaart de samenwerking met de gemeente en groep als positief: “We ontdekten al snel dat hun actie alles te maken heeft met zaken waar wij ons ook voor willen inzetten. Juist voor groepen die momenteel op de woningmarkt buiten de boot vallen startte ik samen met een compagnon Steenvlinder. Bij onze visie past de basishouding dat we willen helpen in plaats van naar de rechter te stappen of hardhandig het terrein te ontruimen”.

De krakers, nu officieel de bewoners van het terrein, zijn ook tevreden: “Wij zijn blij dat we de komende tijd voor het Vada-terrein mogen zorgen. We willen het terrein weer tot leven brengen en hier een inclusieve en duurzame plek van maken voor creativiteit, ontmoeting, beleven en leren. We denken bijvoorbeeld aan een grote moestuin, een eetcafé, een weggeefwinkel, discussieavonden en een klusdag.”

Marnix Norder en wethouder Erik-Jan Bijleveld kregen onlangs een rondleiding door het nieuwe ecodorpje in opbouw. En die opbouw gaat hard; voorzieningen als een stroomhuisje en sanitair zijn geregeld, nu moeten de mobiele woningen vooral nog ‘winterproof’ gemaakt worden. Wethouder Erik-Jan Bijleveld: “Het blijkt in de praktijk lastig om tijdelijke, flexibele bewoning toe te kunnen staan op bijvoorbeeld bouwlocaties. En dat terwijl er zo’n grote behoefte is aan woningen, in welke vorm dan ook. We zijn dus heel blij dat het hier gelukt is!”

Steenvlinder richt zich in de tussentijd op het maken van de plannen voor de toekomstige nieuwe buurt. Er is ruimte voor 160 – 240 woningen. Op donderdag 24 november is er een informatieavond waar de plannen toegelicht worden, maar waar ook om inbreng van buurt en stad gevraagd wordt. Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.