Het oude postkantoor in ht Apeldoornse Centrum. Foto: Gemeente Apeldoorn

  • Home
  • Nieuws
  • Kluswoningen voor starters in hartje Apeldoorn

Kluswoningen voor starters in hartje Apeldoorn

13 Januari 2021

Steenvlinder wordt de trotse nieuwe eigenaar van de bovenverdiepingen van het oude postkantoor aan de Deventerstraat in het centrum van Apeldoorn. We gaan hier aan de slag om 17 kluswoningen te realiseren voor onder meer starters en het middensegment op de woningmarkt. Onze nieuwe bewoners gaan straks zelf bepalen hoe zij hun woning afbouwen en worden de baas over hun indeling, afwerking en budget. 

Zo krijgt het prachtige gebouw een nieuwe bestemming, met trotse bewoners die dit stukje stad weer laten stralen.  De overdracht van het pand, nu nog eigendom van de gemeente Apeldoorn, vindt plaats op vrijdag 15 januari 2021.

De bovenste verdiepingen van het historische pand, dat gebouwd is in 1907 en tussen 1909 en 1991 in gebruik was als postkantoor, werd afgelopen najaar door de gemeente in de verkoop gezet. Aanvankelijk dienden de 1300 vierkante meters die nu verkocht zijn nog als werkruimte voor ambtenaren. Maar na de vernieuwing van het gemeentehuis in 2019 was die ruimte onnodig en werd er voor de twee etages en een zolder een nieuwe eigenaar gezocht.

En dat werd Steenvlinder. Met ons product van kluswoningen, die we ontwikkelen voor mensen die zelf de regie voeren over de afbouw van hun woning. In de kluswoningen komen aansluitingen voor energie, water en licht - en verder kan de nieuwe eigenaar het vormgeven en inrichten zoals hij wil. Met inzet van zijn twee rechterhanden. Of anders, als klusvaardigheden onvoldoende aanwezig zijn, via een aannemer. Door deze voor Nederland nieuwe aanpak heeft Steenvlinder een fors aantal handige starters en middenklassers onder haar kopers; de groepen die in de huidige overspannen woningmarkt weinig kans maken op een ‘gewone kant-en-klare’ koopwoning. Het dient bovendien een transformatie van een historisch pand en trekt betrokken bewoners aan die belangrijk zijn voor de levendigheid van de stad. En het kan in een snel tempo. Dit jaar zetten we de kluswoningen nog in de verkoop.

“We zijn heel blij dat we dit hebben mogen kopen van de gemeente”, aldus Marnix Norder, oud-wethouder en medeoprichter van de Steenvlinder. “We gaan hier woningen realiseren niet alleen voor een elite, maar voor mensen uit alle categorieën van de samenleving. Die diversiteit, concreet dat naast elkaar wonen van mensen uit verschillende inkomensgroepen, is een principiële rode draad in onze projecten.”

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang de laatste projectinformatie, nieuws en laat je inspireren!