Jan van den Berg (vertegenwoordiger Protestantse Kerk)

Kluswoningen in Thomaskerk Zeist!

3 Februari 2021

In de Thomaskerk aan de Oranje Nassaulaan in Zeist-Oost gaan wij aan de slag om kluswoningen te realiseren.

 Het kerkgebouw in de wijk Kerckebosch, dat sinds 2014 leeg staat, was het onderkomen van de PKN-gemeente (Protestantse Kerk in Nederland). Die kerkelijke gemeente ging echter op in de Noorderlichtgemeente in Zeist en vanaf 2014 stond het pand daardoor leeg.

Architect

De kerk is gebouwd in 1961 en ontworpen door de gevierde naoorlogse architect Marius Duintjer, vooral bekend van de zogenoemde 'Kolenkitkerk’ in Amsterdam. Die kerk werd zo genoemd vanwege de vorm van de 48 meter hoge klokkentoren. Die buurt, in de wijk Bos en Lommer, kreeg er zelfs naam 'Kolenkitbuurt’ door.

 Even was er sprake van dat het kerkgebouw in Zeist een gymzaal zou worden en zou functioneren als dependance van de nabijgelegen Kerckeboschschool. Die plannen liepen echter op niets uit. “We zijn blij dat we het pand kunnen kopen en een rol kunnen spelen in het behoud van dit stuk naoorlogse architectuurgeschiedenis”, aldus Marnix Norder, mede-oprichter van Steenvlinder en oud-wethouder Volkshuisvesting in de gemeente Den Haag. 

Momenteel zijn we druk bezig met onze onderzoeken.

De kerk zal worden opgedeeld in wooneenheden. Zo zijn er mogelijkheden om in de kerkzaal doorzonwoningen of ‘rug-aan-rugwoningen’ te maken, of een combinatie. We gaan uit van 5 tot 10 woningen in de kerkzaal. In de lage aanbouw komen ook nog eens drie of vier kluswoningen.

Wil je op de hoogte blijven van onze plannen?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Heb jij herinneringen aan de Thomaskerk?

Wij zijn erg nieuwsgierig naar jouw verhalen en herinneringen aan de Thomaskerk. Is er iets wat je met ons wilt delen? Dan kan dat door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang de laatste projectinformatie, nieuws en laat je inspireren!