Nelske en Marco, zelfbouwers in Nieuwerbrug 

20 juni 2023

“We waren een van de eersten die gingen bouwen in Mijn Eigen Wiericke”, steekt Marco van wal. “We kenden elkaar nog niet zo lang en zochten aanvankelijk naar een nieuwbouwwoning, omdat duurzaamheid voor ons heel belangrijk was. Wat ons aansprak aan de zelfbouwkavels van Steenvlinder was dat we ons toekomstige huis helemaal naar eigen ontwerp konden bouwen. We kozen uiteindelijk voor deze hoekwoning vanwege de prachtige ligging aan het water en de ligging van onze tuin op het zuidwesten.”  

Dat het een woning moest worden in het Groene Hart, was vanaf het begin duidelijk. Nelske vult aan: “Zelf ben ik geboren en getogen in Bodegraven en Marco woont al sinds 2008 in Nieuwerbrug. We zijn dus behoorlijk gehecht aan de omgeving. Bovendien ligt Nieuwerbrug centraal in de Randstad. Je bent zo in de stad en tegelijkertijd genieten we hier van de rust van de landelijke omgeving van het Groene Hart. Het dorp heeft onder andere een apotheekhoudende huisarts en een dorpshuis.” “En niet te vergeten een snackbar en maar liefst twee restaurants”, vult Marco aan.  

Gedurende de optieperiode is Marco zelf gaan tekenen. Hij schetst de stappen die ze samen hebben doorlopen. “Ik heb een werktuigbouwkundige achtergrond, dus het was voor mij niet zo lastig om een ontwerp op schaal te maken. We hadden zelfs onze meubels er al ingetekend. Om een globale indicatie te krijgen van de bouwkosten hebben we gebruik gemaakt van een kostencalculator en zijn we op basis daarvan gaan kijken wat we konden lenen. Toen bleek dat we het konden betalen zijn we het plan verder gaan uitwerken met hulp van een architect en hebben we offertes opgevraagd bij een aannemer.” 

Hoewel Nelske en Marco stonden te popelen om te gaan bouwen, moesten ze eerst nog even wachten totdat de grond bouwrijp was gemaakt. “Eenmaal aan de slag hebben we onze dromen goed weten te verwezenlijken. We wilden drie slaapkamers en een royale woonkamer en keuken. Dat hebben we nu. Gaandeweg in het project kozen we er ook voor om toch een slaap- en badkamer-en suite op de begane grond te realiseren, zodat ons huis ook levensloopbestendig zou worden. En op de eerste verdieping bouwden we nog twee ruime kamers en tweede badkamer met het oog op eventuele toekomstige verkoopbaarheid”, aldus een trotse Nelske.  

Terugkijkend op de bouwperiode concludeert het stel dat ze er soepel doorheen zijn gerold. Marco: “We hadden een hele fijne aannemer die ons regelmatig van nuttige tips voorzag en ons doorverwees naar leveranciers voor sanitair.” Nelske vult aan: “Ook al kenden we elkaar pas kort toen we dit avontuur aangingen, we zaten gelukkig op dezelfde lijn qua woonsmaak. Hierdoor konden we snel en efficiënt keuzes maken. Ik herinner me dat we naar Zeeland gingen voor deuren en we terugkwamen met ook een keuken. Nog voordat de palen bij wijze van spreken de grond in gingen, hadden we de belangrijkste beslissingen al genomen.” 

“Wat ons erg heeft geholpen zijn goede partijen waarmee we konden samenwerken, zoals een architect, maar vooral ook een goede aannemer”, vindt Marco. “Hierdoor konden we binnen acht maanden in ons nieuwe huis gaan wonen. Dit betekent overigens niet dat er helemaal geen tegenslagen waren. Aanvankelijk zouden we met z’n vieren gaan bouwen. Maar bij de middelste twee uit het rijtje van vier ontstond vertraging. Desondanks wonen we hier nu heel fijn. We hebben een mooie tuin aangelegd met een vlonder waarbij we uitzicht hebben op het water. Ook hebben we een hele goede band met onze buurtbewoners. Dat is ook wel het voordeel van zo’n project. Veel bewoners zijn tegelijk ingestapt, dus je hebt veel contact met elkaar en deelt ervaringen. Een van de buren heeft bijvoorbeeld veel kennis van installatietechniek, en heeft ons tips gegeven m.b.t. de installatie van de warmtepomp.” 

Wil jij ook je eigen huis bouwen in Mijn Eigen Wiericke?  
Ontdek & verken het aanbod op de website en schrijf je in!