Wordt INC een woningcorporatie?

Het is bepaald geen geheim dat wij meer INC woningen willen realiseren. Omdat wij ons hard willen maken voor de grote groep mensen voor wie een hypotheek zo goed als onbereikbaar is geworden. Die groep bestaat uit starters, ZZP’ers, jonge gezinnen, statushouders en mensen die als gevolg van een scheiding of andere malheur bot vangen bij de hypotheekverstrekker.

Licht
Het concept van INC is nog altijd vernieuwend. Eerst klussen waarmee belangrijke kosten worden uitgespaard, dan huren en na een paar jaar kan de woning door de deelnemer worden gekocht. Tot nu toe zijn er ca. 50 woningen op deze manier gerealiseerd. Daar zijn we trots op, maar we willen meer en we willen het sneller.

Dat is de reden dat wij de aanvraag hebben ingediend om van Stichting INC een wooncorporatie te maken. Ergens in deze zomervakantie hopen wij het groene licht te krijgen.
Waarom? Omdat iedere woning, ook een kluswoning van INC gefinancierd moet worden. Nu de rente al een tijdje aan het stijgen is, wordt dat natuurlijk moeilijker. Als het daarover gaat, heeft een woningcorporatie een bevoorrechte positie. Ongeacht de schommelingen op de markt, kan er gewoon tegen een lage rente geleend worden. Juist omdat een woningcorporatie zich sterk maakt voor de mensen die financieel niet zo sterk staan.

Mensen
Maar de afloop van onze aanvraag is ongewis. Want sinds dertig jaar is er geen nieuwe woningcorporatie meer bijgekomen. Ik hoop van harte dat we van de overheid de toestemming krijgen. Zodat we nog meer kunnen gaan doen voor de mensen die dat het hardste nodig hebben.  


Marnix Norder
Mede initiatiefnemer Steenvlinder

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang 1 keer per maand project informatie, tips en nieuws.