Wat doet het Woonteam voor de stad

15 november 2022

Urbannerdam dat tegenwoordig onderdeel is van Steenvlinder heeft altijd in Rotterdam gezeten. De stad kent het bureau dan ook als geen ander. Die kennis begint al onder de grond want de woningen in veel Rotterdamse wijken zijn gebouwd op houten palen. En dat leidt nogal eens tot problemen waarbij het Woonteam van Steenvlinder in actie komt. Projectleider Walter Schellenbach van Bouw en Woningtoezicht van de gemeente Rotterdam weet precies te vertellen waaruit die actie bestaat. Hij heeft veelvuldig te maken met het Woonteam.

Begeleidt dat proces
“Het fundament onder veel Rotterdamse wijken is kwetsbaar” aldus Walter. Wat voor de gemeente reden is geweest om het Funderingsloket te openen waar de Rotterdammers met hun vragen en zorgen terecht kunnen. Het Woonteam van Steenvlinder wordt ingezet om samen met de bewoners de risico’s op een rij te zetten. Walter: “Het Team bestaat uit echte professionals die precies weten hoe zij met de betrokken bewoners moeten communiceren.” Wat nog niet zo eenvoudig is omdat een probleem in de fundering verregaande consequenties kan hebben voor de bewoners. Dus is het zaak om te beginnen met onderzoek. Nodig is om precies vast te stellen in hoeverre de fundering is aangetast. “Het Woonteam begeleidt dat hele proces.”

Gaat om veiligheid
Maar er wordt ook volop bovengronds gewerkt aan de kwaliteit van wonen. Vooral in Rotterdam Zuid (in Noord zijn de meeste problemen met de fundering) wordt het Team door de gemeente ingeschakeld om woningen te verbeteren en te verduurzamen. Walter: “Het Team gaat met de bewoners om de tafel. In feite draait het hier net als bij de funderingsproblemen om een stukje bewustwording.” Is dat bewustzijn eenmaal ontwaakt, dan kan er actie worden ondernomen. Vrijblijvend is het nooit wat het Woonteam onderneemt. “Het gaat gewoon om veiligheid.”

Druk gaan krijgen
Maar op een dag is het werk toch gedaan? Dan zijn alle woningen voorzien van een deugdelijke fundering en kan het funderingsloket gesloten worden. Walter: “Ik verwacht dat die dag nog heel lang op zich laat wachten. Als gevolg van de invloed van de klimaatverandering op de grondwaterstand, denk ik dat we het in de komende jaren heel druk gaan krijgen.”   

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang de laatste projectinformatie, nieuws en laat je inspireren!