Van dure leegstand naar betaalbaar wonen
Wat gaan we doen met die school die al jaren leegstaat? In veel gemeentes zeggen ze vroeg of laat, laten we het gebouw maar slopen. Zodat er in ieder geval ruimte voor iets nieuws komt. Juist daarom was Steenvlinder eind juni aanwezig op het jaarlijkse VNG congres. Om aan zoveel mogelijk wethouders en ambtenaren te vertellen dat dat leegstaande schoolgebouw (of ander gemeentelijk vastgoed) op een eenvoudige manier getransformeerd kan worden. Zodat jonge mensen uit de directe omgeving hier een eigen appartement kunnen afbouwen. In plaats van dat het vertrouwde schooltje gesloopt wordt, krijgen starters zo de kans op een betaalbare woning op de plek waar ze zijn opgegroeid.
Communicatieadviseur Sanne van der Schoor was voor Steenvlinder op het congres aanwezig. Sanne: “Er zijn nogal wat kleine dorpskernen in Nederland die dreigen te verdwijnen, je ziet ze langzaam leeglopen omdat de jongeren die op eigen benen willen staan, naar de stad vertrekken.” Niet omdat ze dat zo graag willen, weet Sanne, maar omdat er gewoon geen betaalbare woning te vinden is in het eigen dorp. Juist de transformatie van een leegstaand gebouw van de gemeente (het zijn inderdaad vaak scholen) biedt dan uitkomst. De zelfbouw zorgt voor financieel voordeel en Steenvlinder neemt de algemene voorzieningen zoals het dak en de gevel voor haar rekening.
Met vele tientallen ambtenaren en wethouders sprak Sanne tijdens het congres over de transformatie van gemeentelijk vastgoed. “Ik heb ze verteld dat Steenvlinder al de nodige ervaring heeft. Kijk maar naar wat we in de gemeente Buren hebben gedaan. Wat mij opviel was dat veel ambtenaren inderdaad openstaan voor een alternatief voor slopen. Tenslotte is zo’n school voor veel bewoners veel meer dan alleen maar een gebouw.”
Bijzonder is ook dat Steenvlinder eerst wil weten waar nu precies behoefte aan is in de buurt. Vragen die dan aan de orde komen, zijn: Hoe groot moeten de woningen eigenlijk worden en komt er een gemeenschappelijke ruimte? Het gevolg is dat de omwonenden meepraten over de ontwikkeling wat er ook voor zorgt dat de ontwikkeling veel draagvlak heeft. Sanne: “Ik heb heel veel enthousiaste mensen gesproken.”