Tiny Houses Lisse

Jouw tiny house avontuur

 • Home
 • Tiny Houses, Lisse

Minimalistisch wonen in Lisse

Jouw tiny house-avontuur begint hier

Ben jij klaar voor jouw tiny house-avontuur in Lisse? Een minimalistisch, duurzaam en bewuster leven begint hier. Op een groen binnenterrein in de Bloemenbuurt verrijzen straks acht creatieve en duurzame kleine woningen. Dit is een unieke kans om minimalistisch en duurzaam te wonen op een steenworpafstand van het centrum van Lisse. De plek op het binnenterrein tussen de bestaande bomen zorgt voor een bijzondere, natuurlijke ervaring.

Let op! De inschrijving voor het project sluit op 14 december om 12.00. 

Locatie

Van braakliggende grond tot levendige buurt

 • Leven in Lisse: De Bloemenbuurt ligt vlakbij het centrum met alle dagelijkse voorzieningen op fietsafstand.
 • Omringd door groen: Het terrein ligt op een binnenterrein, tussen de bestaande bomen. 
 • Een mini-samenleving: Met je buren deel je het terrein in met gedeelde voorzieningen en een gezamenlijke (moes)tuin.

Proces

Zo kan je deelnemen...

 • Inschrijving: Meld je via onderstaand formulier aan voor de nieuwsbrief. Je ontvangt een uitnodiging voor de informatieavonden en informatie over de inschrijving voor het project zelf, zoals financiële zaken, het ontwerp en het proces.
 • Loting: Na de inschrijving ontvang je bericht of je bent ingeloot of uitgeloot.
 • Startbijeenkomst: De eerste 12 van de lotingslijst worden uitgenodigd om vragen te stellen en een kavelvoorkeur door te geven.
 • Optie nemen: Neem de stukken rustig door en neem een optie.
 • Vereniging: Als de opties binnen zijn richt je als groep een Vereniging van Opdrachtgevers (VvO) op.
 • Ontwerpen en bouwen: Je zet nu (als VvO) het ontwerp- en bouwproces in gang.

Tiny houses

Wonen in een tiny houses is kiezen voor een bewust leven. Je ervaart de vrijheid van het 'ontspullen' en kiest duurzame materialen en energiezuige installaties. Creëer ruimte voor leven.

Jouw tiny house ontwerp je zelf. Kies een architect of ga met jouw ideeën direct naar een leverancier. Benut de 32m² aan bouwruimte helemaal naar eigen inzicht. Dit doe je binnen de mogelijkheden van het spelregelkader, dat is opgesteld om tot een eenduidige buurt te komen.

Downloads en formulieren

Handboek

In het hanboek over Tiny Houses Lisse lees je alles over:

 • het project;
 • de inschrijving en deelname;
 • de ontwerp- en bouwfase;
 • de financiering.

Kavelpaspoort

Het Kavelpaspoort van het plangebied geeft je meer informatie over:

 • de proces- en uitgifteregels;
 • de bouwregels;
 • de plankaart;
 • het ontwerp.

Financieringsverklaring

Je hebt een ondertekende financieringsverklaring nodig om je inschrijving voor het project te voltooien. De lokale Regiobank, Rabobank en Triodos Bank zijn goed op de hoogte van het project en bekend met een dergelijke financieringsverklaring. Let op! De inschrijving sluit op 14 december om 12.00.

Veelgestelde vragen


Inschrijving

Wat is een financieringsverklaring?

Een financieringsverklaring is een document van een financieel adviseur, hypotheek adviseur of bank dat aangeeft of je het bedrag van de financieringseis, € 220.000,-, kunt betalen. Een financieringsverklaring wordt doorgaans kosteloos afgegeven. Het is nadrukkelijk niet hetzelfde als een hypotheekaanvraag.

Als ik een optie neem, neem ik dan een optie op een kavel of een kavelnummer?

Op volgorde van loting worden de eerste inschrijvers uitgenodigd en in die volgorde kiezen de inschrijvers ook een kavelnummer tijdens de startbijeenkomst. Daarna betaal je de optie. Je weet dus welk kavelnummer van jou is wanneer je de optie neemt.

Blijft het lotnummer staan? Ook na oprichting?

Het lotnummer blijft staan. Mocht er een deelnemer afvallen dan wordt er op volgorde van loting gekeken naar de reservelijst.

Zit de voorfinanciering in de financieringseis?

Ja, de voorfinanciering is meegenomen in de financieringseis. Let op dat je deze kosten wel maakt voor je de hypotheek krijgt. Je betaalt dus gefaseerd €15.000,- tot €18.000,- met eigen geld.


Vereniging, ontwerpen en bouwen

Wat zijn de kosten voor het stichten van de vereniging?

Bij optiename betaal je €500,-. Hiermee zijn de eerste kosten die de VvO moet maken gedekt, zoals de oprichtingskosten bij de notaris. Daarna bepaalt de vereniging met de procesbegeleider welke periodieke bijdrage ieder lid betaalt om de ontwikkelkosten te voldoen.

Staat de vlonder al vast?

De vlonder staat niet vast, maar is wel een goede oplossing voor het drassige terrein. Uiteindelijk geeft de VvO de paden in het gemeenschappelijk gebied vorm. Het staat jullie vrij om een andere oplossing te kiezen.

Mag je een kelder plaatsen of uitdiepen?

Het mag wel, maar de bomen moeten in stand gehouden worden en het grondwater staat hoog. Dat maakt het plaatsen van een kelder een technisch ingewikkelde en dure ingreep.

Wat is de vergunning? Wat vraag je aan?

Je vraagt een omgevingsvergunning, ook wel bouwvergunning genoemd, aan bij de gemeente Lisse. De gemeente toetst of de ontwerpen voldoen aan het bestemmingsplan, het Bouwbesluit en het kavelpaspoort.

Wat gebeurt er als de kosten hoger uitvallen dan gedacht?

We hebben een zorgvuldige schatting gemaakt van de proceskosten en de bouwkosten. Het is een raming en dus kunnen kosten hoger uitvallen dan verwacht. De VvO is verantwoordelijk voor de kosten en de sturing op de het budget. De procesbegeleider geeft advies en sturing.

Wat is het verschil tussen CPO en VvO?

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is de vorm van ontwikkelen. Bij CPO organiseren zelfbouwers zich in een rechtspersoon. Dat is in dit project de Vereniging van Opdrachtgevers. De vereniging treedt op als opdrachtgever voor de ontwikkeling van het project, met de woningen en de gemeenschappelijke ruimte.

Wat zijn de maten van het gemeenschappelijk terrein?

Op het planterrein is ruimte gereserveerd voor gemeenschappelijk gebruik. Denk aan berging, fietsparkeren, een moestuin en laden/lossen. Dit gemeenschappelijk deel is ongeveer 12 meter bij 22 meter.


Wonen

Door de bomen krijgen sommige kavels minder zonlicht dan anderen. Wat gebeurt er met zonnepanelen?

Naast plaatsing van zonnepalen op het eigen dak is het mogelijk om zonnepanelen op het gemeenschappelijke bouwwerk te plaatsen. De vereniging zal in de ontwerpfase zorgvuldig moeten kijken naar de plaatsing van zonnepanelen om een goede verdeling tot stand te brengen.

Wat worden de huisnummers, de straatnaam en postcodes?

De straatnaam mag de vereniging mogelijk in het proces zelf bedenken. De huisnummers worden 1 tot en met 8.

Zijn de kosten voor onderhoud, zoals voor de bomen, voor de vereniging?

Na de ontwikkeling blijft de vereniging bestaan, maar dan met als doel en verantwoordelijkheid het onderhoud van het gemeenschappelijk terrein: de bomen, paden, het gemeenschappelijke bouwwerk en andere zaken.

Komen er laadpalen bij de parkeerplaatsen?

Bewoners kunnen dit tegen die tijd zelf aanvragen. Laadpalen worden niet standaard aangelegd op projecten van deze grootte. Er zijn laadpalen ter hoogte van de Irissenstraat 38 en Bloembinderspark 42.

Waar kan ik mijn fiets parkeren?

De vereniging realiseert een fietsparkeervoorziening op het gemeenschappelijk terrein.

Mag ik mijn tiny house zelfstandig verkopen of ben ik afhankelijk van de vereniging?

Het tiny houses is van jou, dus je mag hem zelf verkopen. De vereniging heeft hier geen invloed op.

Wat houden de zelfbewoningsplicht en het anti-speculatie beding in?

Om speculatie met woningen tegen te gaan hanteert de gemeente de regel dat de aanvankelijke koper een nieuwe woning bewoont, en niet bijvoorbeeld verhuurt. Deze bepaling geldt voor 10 jaar. Je kan de woning met goede redenen wel eerder verkopen. Dan gaat de bepaling over op de volgende koper voor de resterende jaren. Heb je geen goede reden om eerder te vertrekken, dan draag je bij verkoop binnen 10 jaar een afnemend gedeelte van de behaalde winst af aan de gemeente.

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief