• Birckhoeve

Mijn Eigen Wiericke

Nieuwerbrug

Inspiratie & veelgestelde vragen

Moet ik handig zijn?

Toegegeven, het is fijn als je affiniteit hebt met klussen of bouwen. Je moet er in ieder geval wel zin in hebben! Het is fijn als je creatief bent of een duidelijk beeld hebt bij wat je wilt voor je woning. Je hoeft het niet allemaal zelf te maken, maar je maakt wel een hoop beslissingen. Daarnaast, als wij klaar zijn, moet je nog aan de binnenkant aan de slag. Je kunt hiervoor iemand inhuren, maar er zijn zeker dingen die je zelf kunt doen of die je kunt leren. Als je er maar voor open staat!

Steenvlinder probeert met deze CLT woningen een brug te slaan tussen álles zelf doen (of regelen) en een kant en klaar huis opgeleverd krijgen. Het is eigenlijk een nieuwbouw-klushuis. Wij bouwen het voor je, we hebben al een vergunning geregeld en het voldoet aan alle nieuwbouw eisen. Jij hebt alle vrijheid voor de binnen indeling. Beter wordt het niet!

Dit zijn jouw buren!

Een unieke zelfbouwstraat

Wonen aan de Hoefsmid in Nieuwerbrug betekent wonen in een gloednieuwe straat, waar verschillende zelfbouwers je al voor gingen. Zij kochten een kavel en bouwden hier een vrijstaande of geschakelde woning op. Er is voor ieder wat wils en dat levert een uniek gezicht op!

Jij hebt de regie

De woningen zijn stuk voor stuk uniek omdat iedereen zijn eigen ontwerp heeft gemaakt. Ook bij de CLT woningen is dat het geval: door veel eigen regie te geven, maak je een huis dat past bij jou. En dat geeft een leuk, speels effect aan de straat.

Proces

Wat is een optie?

Als je een optie neemt op een woning betekent het dat wij deze voor je reserveren. Je hebt het eerste recht om de woning te kopen. Gedurende 12 weken ga je uitzoeken of dat haalbaar is.

  • Je betaalt €500,- en wij reserveren de woning voor 12 weken. In die tijd kan jij je verdiepen in alle beschikbare informatie, samen met jouw Koperscoach*.
  • Je gaat in de optieperiode samen met de Koperscoach en een projectarchitect van Steenvlinder jouw woning verder vormgeven. Je beslist ook welke extra woningopties je eventueel wilt.
  • Na totaal 12 weken optie hak je de knoop door; ik ga er voor of zie er vanaf. Ga je door? Dan tekenen we de koopovereenkomst en verrekenen we de betaalde optievergoeding in de koopprijs. Ook leggen we vast hoe jouw huis gebouwd wordt: als basiswoning of met gekozen woningopties.

*De optieperiode is opgedeeld in 2 x 6 weken. Onze Koperscoach én jijzelf kan de optieperiode binnen 6 weken stopzetten, bijvoorbeeld als tijdens de optie blijkt dat je het project niet tot een succesvol einde kunt brengen.

Welke kosten betaal ik?

De optie kost €500,- en wij reserveren de woning dan 12 weken voor je. Besluit je om door te gaan, dan betaal je bij ondertekening van het koopcontract een reserveringsvergoeding van €5.000,-. Beide bedragen worden in mindering gebracht op de koopprijs, bij de levering door te notaris.

Het kán zijn dat je in de optieperiode andere kosten maakt, bijvoorbeeld voor een externe adviseur, een taxatie, offerte o.i.d. Door veel informatie aan jou te verstrekken, zorgen we dat die kosten beperkt blijven.

Wat is jullie planning?

Zodra het koopcontract is getekend, gaan wij aan de slag om de cascowoning - samen met de eventueel gekozen woningopties - te bouwen. Tegelijkertijd werk jij je plannen voor de binnenkant verder uit en bereid je zo veel mogelijk voor. Jouw Koperscoach staat altijd voor je klaar. We verwachten de cascowoning in het najaar van 2022 te kunnen opleveren. Daarna heb je één jaar de tijd om de woning af te bouwen.

Woning

Wat is een basiswoning?

De basiswoning en bijbehorende prijs is wat je terugvindt in het Kluspaspoort (eind januari 2022 beschikbaar). Dit is wat wij minimaal voor je bouwen, en je hebt de keuze uit verschillende gevelmaterialen binnen de basis categorie. Maar, je hebt nog enkele woningopties. Hiervoor geldt een meerprijs. Ook kan je kiezen voor gevelmaterialen in een andere categorie, hiervoor geldt ook een meerprijs. Je vindt dit allemaal terug in het Keuzepaspoort.

Wat zijn woningopties?

Dit zijn keuzes die je kunt maken om je woning nog lichter en ruimer te maken. Door te kiezen voor een groter kozijn in de zijgevel bijvoorbeeld, of een dakopbouw of dakkapel op de eerste verdieping. De woningopties en meerprijzen vind je terug in het Keuzepaspoort.

Daarnaast maak je keuzes voor de materialen in je gevel. Die zijn onderverdeeld in categorieen en vind je ook terug in het Keuzepaspoort

Heb je een optie op de woning, dan vragen we je na uiterlijk 12 weken, bij het ondertekenen van de koopovereenkomst, om de keuzes voor eventuele woningopties vast te leggen. Dus, ga je voor de basiswoning of kies je iets extra’s?

Inschrijving

Wanneer kan ik me inschrijven?

Inschrijven kan vanaf begin februari 2022. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te zijn. Als de data bekend zijn, wordt deze pagina bijgewerkt. 

Hoe vindt de toewijzing plaats?

De toewijzing van de woning vindt plaats op basis van loting. Na inschrijving ontvang je op een bepaalde - vooraf gecommuniceerde - datum bericht of je bent ingeloot of uitgeloot. Als je een woning krijgt toegewezen, kan je een optie nemen.

Kan ik een bod uitbrengen op de woning(en)?

Nee, Steenvlinder werkt met vaste prijzen voor de basiswoning en woningopties. Toewijzing vindt plaats op basis van loting.

Veel gestelde vragen

Wat bouwen jullie en wat moet ik precies zelf doen?

Steenvlinder bouwt, nadat het samen met jou ontworpen is, het casco. Dat betekent dat de hele buitenkant van de woning af is en dat het wind- en waterdicht wordt opgeleverd. Je krijgt het kaal - met aan de binnenkant alles van hout - opgeleverd. Daar ga jij zelf aan de slag: vanaf de meterkast, waarvan de plek vooraf is bepaald, ga jij alle kabels en leidingen doorleggen in je woning. Je maakt de badkamer, keuken en je werkt de vloeren en wanden af. Je kan dit zelf doen, of huurt een aannemer in.

Kunnen jullie mij koppelen aan een aannemer voor de afbouw?

Er zijn verschillende aannemers in ons netwerk die je kunt benaderen voor een offerte. Wij vragen ook al een basisofferte voor de afbouw op. Echter, deze is niet afgestemd op alle bijzondere en persoonlijke dingen die jij misschien in je woning wilt. Daarom ga je tijdens de optieperiode en daarna goed kijken wie jou kan helpen en wat er binnen je budget past. Daarnaast kan het voordelig zijn om samen met de buren te kijken, als die ook een aannemer inhuren.

Wat kost het afbouwen van een woning?

Die kosten lopen onwijs uiteen, afhankelijk van jouw persoonlijke wensen. Ook of je een aannemer inhuurt of dat je alles zelf doet (of met vrienden en familie) en dus alleen materialen hoeft in te kopen. Grofweg kun je uitgaan van een afbouwprijs van € 800,- (zelf doen) tot € 1.800,- per m2 woning. Daarnaast heb je onvermijdelijke kosten voor installaties, zoals een warmtepomp en ventilatiesysteem, zonnepanelen en zelfs zonwering (dit i.v.m. de BENG norm). 

Hoe wordt CLT gemaakt?

Cross Laminated Timber betekent in het Nederlands ook wel kruislaaghout. Dit betekent dat hout kruislings verlijmd wordt. Het proces bestaat uit drogen, trimmen, monteren, verlijmen en samendrukken van houten panelen. Eerst worden er houten planken op maat gemaakt en naast elkaar gelegd. Vervolgens krijgt deze een lijmlaag en wordt de nieuwe laag hout, kruislings, op de eerste laag hout gelijmd. Er worden minimaal 3 lagen op elkaar gelijmd, maar vaak zijn het meer lagen. 

Dit maakt CLT extreem sterk en stijf. Bovendien krimpt het niet en zet het ook niet uit. Meer over de eigenschappen van CLT lees je hier. In het onderstaande filmpje wordt het productieproces van CLT duidelijk uitgelegd.

Andere vagen over CLT

Kun je in CLT boren?

Jazeker! Uiteraard moet je wel goed opletten wáár je boort en hoe diep aangezien je niet door leidingen of elektra wilt boren. Je kunt er ook voor kiezen om voorzetwanden te plaatsen. In deze wanden kun je zonder problemen boren. 

Is het stucbaar?

Hout werkt en dat betekent dat het uit kan zetten of kan krimpen. Daarom is het niet verstandig om direct op hout te stucen. Of dat nu CLT hout is, multiplex, OSB of triplex. Door de werking van het hout, kan het stucwerk scheuren of afbrokkelen. Uiteraard kun je wel werken met voorzetwanden van gips om deze te vervolgens te stucen. 

Kan CLT tegen water?

CLT kan, net als alle andere houtsoorten, niet goed tegen water. Een glas water laten vallen of een kleine lekkage zal geen probleem zijn, maar het is belangrijk om CLT zoveel mogelijk droog te houden. Daarnaast is goed ventileren erg belangrijk. Voor binnenmuren, (onder)vloeren of plafonds is dat geen probleem, maar CLT is niet geschikt om zonder gevelafwerking buiten te gebruiken. 

Kun je CTL verven?

Het voordeel van bouwen met CLT hout, is dat hout esthetisch mooier is dan beton of andere bouwmaterialen. Het is daarom niet per se nodig om CLT te bewerken. Dat kan natuurlijk wel als je dit graag wilt, maar eenvoudig is het niet.  

Zo kun je CLT hout niet zomaar verven. Dat heeft onder andere te maken met de ventilatiewaarde en het ademende karakter van het hout. Als je dit verft, zorg je voor slechtere isolatie waardoor er bijvoorbeeld houtschimmel kan ontstaan. Wat je beter kunt doen, is CLT-hout behandelen met speciale lak ombijvoorbeeld verkleuring te voorkomen. 

Wat is het draagvermogen van CLT?

Een van de belangrijkste eigenschappen van CLT hout, is dat het extreem sterk is. Het is qua sterkte, stabiliteit en stijfheid vergelijkbaar met beton. Dat komt door de verschillende lagen hout die kruislings zijn gebruikt. Hierdoor heeft CLT een hoog draagvermogen. Er wordt hoogbouw mee gerealiseerd, dus een woning met meerdere verdiepingen bouwen met CLT is geen enkel probleem. 

Is CTL brandveilig?

Een van de belangrijkste eigenschappen van CLT hout, is de brandveiligheid. Je verwacht het misschien niet bij hout, maar CLT is brandveilig. Dat vraagt om een toelichting.  

 

Hout lijkt misschien niet brandveilig, maar dat verschilt per houtsoort. Brandhout voor de open haard brandt makkelijk, maar massief hout en kruislings gefabriceerd hout (zoals CLT) branden juist niet makkelijk. Dat heeft te maken met de brandweerstand”. 

 Brandweerstand meet de prestatie van het product in het tegenhouden van de brand om te voorkomen dat deze zich verspreidt. Met andere woorden: de tijd van het begin van de brand tot het moment dat de constructie bezwijkt. En die is bij CLT verrassend hoog. 

 De brandweerstand van hout is goed. Die van CLT is nog beter.  Dat komt doordat CLT hout wel brandt, maar het vereiste draagvermogen tijdens de brand behouden blijft. Dat heeft te maken met de houtskoollaag die zich op het CLT vormt. Deze beschermt de binnenste delen waardoor de houten constructie lang stand houdt. Langer dan een constructie van staal. 

Is CLT sterker dan beton?

CLT is sterk, stijf en vormvast. Dat zijn dezelfde eigenschappen die gewapend beton heeft. Of het sterker is dan beton, heeft met veel factoren te maken en is niet zomaar te vergelijken. Feit is wel dat CLT sterk genoeg is om huizen mee te bouwen. Sterker nog; er kan ook hoogbouw mee worden gerealiseerd. De HoHo-toren in het Oostenrijkse Seestadt Aspern bestaat voor 75% uit CLT hout en is 84 meter hoog! Wat we daarnaast weten, is dat CLT hout lichter is dan beton en sterker dan staal. 

Wat is de isolatiewaarde van CLT?

Als er gekeken wordt naar de isolatiewaarde, heeft men het vaak over lambda-waarde. Een raar woord, maar het heeft betrekking op de warmtegeleiding van een materiaal. Hoe hoger de waarde, hoe beter de warmte geleid wordt. Maar een betere geleiding van de warmte isoleert het materiaal minder goed. Dat betekent dus dat een lage lambda-waarde beter is, omdat er minder warmte verloren gaat. CLT heeft een lagere lambda-waarde dan baksteen of beton. 

Daarnaast is de goede, natuurlijke isolatie van hout, een groot voordeel van CLT. Dit betekent dat vloeren en muren sneller op temperatuur komen en blijven. Bovendien kan CLT naadloos tegen elkaar worden geplaatst, wat koudebruggen voorkomt. Een koudebrug ontstaat doordat er een onderbreking is in de isolatielaag van de woning waardoor kou van buiten gemakkelijk naar binnen komt. 

Steenvlinder

Volg ons op social media:

Onze merken:

Steenvlinder INC
Urbannerdam

© 2015 - 2022 Copyright | PrivacyverklaringDisclaimer