De tuinuitbouw van Stefanie en Gustavo in Rotterdam Zuid

Iets meer dan vijftig vierkante meter groot was hun benedenverdieping in Rotterdam Zuid. Meteen bij aankoop in 2018 lieten Stefanie (32) en Gustavo (37) de boel flink verbouwen, maar na de komst van Marcos (2) voelde het toch wel krap. Stefanie hoorde van een buurman over het gemeenteproject ‘Samenvoegen en vergroten op Zuid’ en besloot er meteen achteraan te gaan.
Wat het bouwjaar van hun woning precies is, durft Stefanie niet te zeggen, maar ‘het is in elk geval een jaren dertig woning’. Daar is in het licht en strak ingerichte appartement niks meer van te merken. Open keuken, witte muren, meubilair in rustige natuurtinten. De zon schijnt tussen brede lamellen door op de houten keukentafel. “Allemaal isolatieglas”, zegt Stefanie over de dubbele tuindeuren met kunststof kozijnen. “Ook aan de voorkant. Overal zat eerst nog glas-in-lood. Sommige mensen vinden dat mooi.” Aan haar gezicht te zien hoort Stefanie niet tot die groep.
De keuken zat eerst in het kleine kamertje naast de voordeur, vertelt ze. De enige slaapkamer die het huis toen nog had, zat aan de achterkant van het huis, aan de andere kant van de gang. Ze waren nog niet actief op zoek naar een ruimere woning, maar met z’n drieën was het niet ideaal. Stefanie: “Een buurman vertelde dat je gemeentesubsidie kon krijgen wanneer je ging uitbouwen. Ik ben toen naar de informatieavond gegaan, want dat leek ons wel wat.”

Voorwaarden

“Je moest vooraf een plan indienen dat voldeed aan het Bouwbesluit. Dus met goede isolatie en zo”, vertelt Stefanie over de voorwaarden voor de subsidieaanvraag. “Daarnaast moest je minstens twintig vierkante meter aanbouwen. Via de gemeente kwam er een architect langs die op basis van onze wensen een tekening maakte. Dat ging allemaal best goed.” Dat de verbouwing langer duurde dan gepland, onder meer omdat de aannemer vanwege een misverstand op de verkeerde afstand van de achterwand had laten heien, zijn ze bijna weer vergeten, glimlacht Stefanie. “Er moest toen opnieuw geheid worden en het duurde best lang voordat dat kon.” Het voordeel was wel dat het door de vertraging een stuk minder koud was toen de pui eruit moest om de aanbouw aan te laten sluiten, zegt ze lachend. “Maar dat was in een dag gedaan, hoor.”

Meer ruimte

Hun nieuwe, ruimere woning met twee slaapkamers bevalt prima. “Het is nog niet helemaal af”, zegt ze haast verontschuldigend. “Kijk, die oude convectorput in de vloer moet nog netjes worden weggewerkt. En de tuin en het voorkamertje moeten opnieuw worden ingericht, daar zijn we nu nog niet aan toegekomen. Maar ja, we werken allebei…”
 

Begeleiding

Zijn ze tevreden over de begeleiding vanuit de gemeente? “Ja, hoor. Marcel legde eerst uit wat er allemaal nodig was. Voor de vergunningen en zo. Zo hadden we toestemming nodig van de Vereniging van Eigenaren, maar we konden niet alle eigenaren bereiken. Vanwege de privacywet kon de VvE-beheerder ons die gegevens niet verstrekken. Uiteindelijk is het toch gelukt om akkoord te krijgen.”

Ook de afhandeling van de subsidie ging soepel. “Nadat ik de verbouwing had afgemeld, kwam er iemand van de gemeente langs om te checken. Ik had verwacht dat er allemaal mensen zouden komen die alles op gingen meten, maar er kwam een man die meteen zei: ‘Prachtig! Hier is dit project voor bedoeld.’ En kort daarna stond het subsidiebedrag op onze rekening.”

Subsidie

Stefanie en Gustavo kregen 20.000 euro terug van hun investering. “De buren die de uitbouw gezien hebben, vinden het allemaal prachtig, maar volgens mij zijn we de enige hier op de rij die hebben meegedaan.” Het belangrijkste knelpunt, denkt Stefanie, is dat je de verbouwingskosten eerst moet voorschieten. Jammer genoeg is dat niet altijd mogelijk.”

Heeft ze nog tips voor mensen die overwegen om van de subsidieregeling gebruik te maken? “Blijf goed communiceren met je aannemer”, antwoordt ze stellig. “Ga er vooral niet vanuit dat hij het wel weet en precies doet wat er op de bouwtekening staat. En regel vooraf alles goed met je VvE.”

Annelies Roon

Freelancer tekstschrijver
Niet alleen probeer ik zo veel mogelijk over deze onderwerpen te schrijven en te lezen, ook in mijn dagelijks leven speelt duurzaamheid vrijwel altijd een rol in mijn keuzes.