• Birckhoeve

Birckhoeve

Rijswijk

Duurzaam wonen tussen stad en land

Een unieke woning gemaakt van hout, op een groene plek nabij de stad. Je vindt het op Birckhoeve in Rijswijk! Een zeldzame kans om landelijk te wonen, in een volledig nieuwe, duurzame woning van hout die voldoet aan alle eisen. En je bepaalt zelf de indeling!

Op Birckhoeve bepaal jij hoe je woning eruit ziet. Van binnen én van buiten. Er zijn al 3 kluswoningen gerealiseerd op het erf. De stallen zijn omgebouwd tot prachtige woningen. Nu is er nog plek voor een twee-onder-een-kap woning, volledig nieuw en casco opgeleverd. Én je beslist in deze houten woning mee over een aantal woningopties: van dakkapel tot glazen gevel.

Er is slechts één woning beschikbaar. Birckhoeve 17D. De inschrijving is inmiddels gesloten. In oktober start de optieperiode.

Kluspaspoort

Ga naar het 'aanbod' om de woning en het kluspaspoort te bekijken.

Wat is CLT?

Een houten woning bouwen. Dat is toch niet duurzaam? Want daar moet je toch bomen voor kappen?

Inschrijven

Hoe kom je in aanmerking voor deze woning? Lees meer over de inschrijfprocedure.

Planning

23 september
Start inschrijving
1-3 oktober
Open Hoeve (op uitnodiging)
04 oktober 12:00 uur
Deadline inschrijving
4 t/m 7 oktober
Selectie
8 oktober
Start optie (12 weken)
Eind 2021
Tekenen koopovereenkomst
Mei – september 2022
Verwachte levering cascowoning

Locatie

Zichtbare knoesten bij Eline & Roeland in Leiden

“Op de wanden hebben we alleen een UV-filter tegen verkleuring en een laagje whitewash. Door de tekening van het hout kan dan een vrij druk beeld ontstaan, dus de rest van de inrichting houden we heel rustig.

Heel trots is Eline op de vormgeving van de binnenruimte. “Ik vind het heel stoer dat het gelukt is om ruimtes een dubbelfunctie geven. We hebben nergens zomaar een gang of een hal; verkeers- en gebruiksruimtes vallen samen. Als je bijvoorbeeld van het toilet naar de eetkamer wil, dan loop je door de keuken.” Lees het hele bouwverhaal.

Veelgestelde vragen

Proces

Wat is een optie?

Als je een optie neemt op een woning betekent het dat wij deze voor je reserveren. Je hebt het eerste recht om de woning te kopen. Gedurende 12 weken ga je uitzoeken of dat haalbaar is.

 • Je betaalt €500,- en wij reserveren de woning voor 12 weken. In die tijd kan jij je verdiepen in alle beschikbare informatie, samen met jouw Koperscoach*.
 • Je gaat in de optieperiode samen met de Koperscoach en een projectarchitect van Steenvlinder jouw woning verder vormgeven. Je beslist ook welke extra woningopties je eventueel wilt.
 • Na totaal 12 weken optie hak je de knoop door; ik ga er voor of zie er vanaf. Ga je door? Dan tekenen we de koopovereenkomst en verrekenen we de betaalde optievergoeding in de koopprijs. Ook leggen we vast hoe jouw huis gebouwd wordt: als basiswoning of met gekozen woningopties.

*De optieperiode is opgedeeld in 2 x 6 weken. Onze Koperscoach én jijzelf kan de optieperiode binnen 6 weken stopzetten, bijvoorbeeld als tijdens de optie blijkt dat je het project niet tot een succesvol einde kunt brengen.

Welke kosten betaal ik?

De optie kost €500,- en wij reserveren de woning dan 12 weken voor je. Besluit je om door te gaan, dan betaal je bij ondertekening van het koopcontract een reserveringsvergoeding van €5.000,-. Beide bedragen worden in mindering gebracht op de koopprijs, bij de levering door te notaris.

Het kán zijn dat je in de optieperiode andere kosten maakt, bijvoorbeeld voor een externe adviseur, een taxatie, offerte o.i.d. Door veel informatie aan jou te verstrekken, zorgen we dat die kosten beperkt blijven.

Wat is jullie planning?

Zodra het koopcontract is getekend, gaan wij aan de slag om de cascowoning - samen met de eventueel gekozen woningopties - te bouwen. Tegelijkertijd werk jij je plannen voor de binnenkant verder uit en bereid je zo veel mogelijk voor. Jouw Koperscoach staat altijd voor je klaar. We verwachten de cascowoning tussen mei en september 2022* te kunnen opleveren. Daarna heb je één jaar de tijd om de woning af te bouwen.

*In het kavelpaspoort staan de juridische termijnen vermeld, i.v.m. onvoorziene omstandigheden

Woning 

Wat is de basiswoning?

De basiswoning en bijbehorende prijs is wat je terugvindt in het kavelpaspoort. Dit is wat wij minimaal voor je bouwen. Maar, je hebt nog enkele woningopties.

Wat zijn woningopties?
Deze zijn keuzes die je kunt maken om je woning nog lichter en ruimer te maken. Door te kiezen voor een groter kozijn in de zijgevel bijvoorbeeld, of een extra grote dakkapel op de eerste verdieping. De woningopties en meerprijzen vind je terug in het Keuzepaspoort. Heb je een optie op de woning, dan vragen we je na uiterlijk 12 weken, bij het ondertekenen van de koopovereenkomst, om de keuzes voor eventuele woningopties vast te leggen. Dus, ga je voor de basiswoning of kies je iets extra’s?
Hoe wordt de woning geleverd?

Dit is wat Steenvlinder regelt:

 • Steenvlinder bouwt de casco CLT-woning, volgens de tekening in het kluspaspoort (en eventuele extra woningopties).
 • Er is al een vergunning voor de woning.
 • We plaatsen een meterkast en leggen riolering, leidingen en kabels tot aan de meterkast
 • We leveren een bodemlus, waarop je straks je eigen warmtepomp kunt aansluiten.
 • In overleg met de VvE richten we het binnenterrein in (parkeerplaatsen, erf).
 • Onze Koperscoach begeleidt je tijdens het hele traject: van optie tot realisatie. Je krijgt veel informatie, zoals een bouwwijzer en handboek.
 • Tijdens de optieperiode krijg je een projectarchitect van Steenvlinder toegewezen, deze helpt je bij het maken van keuzes voor je woning.
Wat regel ik zelf?

Dit is waar je zelf mee aan de slag gaat:

 • Jij bent verantwoordelijk voor de afbouw van je woning
 • Je regelt zelf de financiering van je woning.
 • Je regelt zelf een aannemer of gaat zelf aan de slag.
 • Installaties binnen de woning (verwarming, elektra, water, ventilatie etc.)
 • Je maakt alle binnenwanden en vloerafwerking.
 • Isolatie van vloeren
 • Plaatsen badkamer, toilet en keuken
 • Afwerking en inrichting van de woning en tuin
 • Je maak je eigen trap naar de eerste verdieping (volgens bouwwijzer)
 • Als je een vide wilt, ga je die zelf maken (volgens bouwwijzer)
Wat kost de afbouw van de woning?

Voor de afbouw van je woning maak je behoorlijk wat kosten. Je betaalt een aannemer of als je veel zelf doet, betaal je materialen. De kosten voor de afbouw zijn gemiddeld tussen de €500,- (zelf doen) en €1.500,- per m2 woning. Echter zijn deze sterk afhankelijk van prijswisselingen in de markt én van jouw woonwensen. We proberen je tijdens de optie meer vat te laten krijgen op deze kosten, omdat je woonwensen worden vertaald in een ontwerp waarmee je naar een aannemer kunt. Of als je alles zelf doet: waarop je een begroting kunt maken.

Inschrijving

Wanneer kan ik me inschrijven?

Inschrijven kan van 23 september 12.00 uur t/m 4 oktober 12.00 uur. De inschrijving is gesloten.

Hoe selecteren jullie de inschrijvers?

We kijken of:

 • Je vóór het einde van de deadline bent ingeschreven.
 • De financieringsverklaring is ingevuld
 • Een motivatie hebt gegeven waarin de vragen worden beantwoordt

Zijn er meerdere mensen die aan deze criteria voldoen? Dan worden zij uitgenodigd voor een oriëntatiegesprek.

Geldt er een minimale financieringseis?

Wij gaan ervan uit dat mensen zelf beslissen of zij een huis als Birckhoeve 17D financieel haalbaar kunnen maken. Echter, we weten ook dat het afbouwen van je woning naast tijd ook voldoende financiële middelen vraagt. Daarom vragen we je een financieringsverklaring in te vullen. In je motivatie vragen we je ook hoe je denkt dit project te realiseren. Uit beide moet blijken dat een gezonde financiële situatie of kennis van zaken aanwezig is. We kijken dus niet naar wie het meeste verdient. Het gaat dus écht om het totaalplaatje.

Moet ik dieren mee nemen naar Birckhoeve?

Het is geen harde eis, maar wel een pré. Misschien heb je in de toekomst plannen om iets met dieren te doen, laat het ons weten in je motivatie.

Kan ik ook een bod uitbrengen op deze woning?
Nee, Steenvlinder werkt met vaste prijzen voor de basiswoning en woningopties. Laat in je motivatie vooral zien hoe jij jezelf hier op Birckhoeve ziet wonen. Het gaat ons om het totaalplaatje.
Ik heb een andere vraag. Waar kan ik terecht?

Je kunt contact opnemen met Karin Beukers van Steenvlinder. Bereikbaar op maandag, woensdag en donderdag op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-57406266

Deze klussers gingen je voor!

Op Birckhoeve zijn de oude boerderij en de stallen al getransformeerd naar woningen.

Birckhoeve 17

Birckhoeve 17B

Karin

Heb je vragen?

Neem dan contact op met Sanne van der Schoor.
Sanne helpt je graag verder als je specifieke vragen hebt over de mogelijkheden van de cascowoning op Birckhoeve.

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aanmelden Nieuwsbrief Birckhoeve

Meld je aan via onderstaand formulier om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan van ons als eerste nieuws over de ontwikkelingen. Mocht er een (digitale) bijeenkomst of open dag worden georganiseerd, dan krijg je hierover uiteraard ook bericht.