Palenstein aardgasvrij

Stedelink gaat met behulp van aannemer Constructif de huurwoningen in de wijk Palenstein gasloos maken. Vroeger heeft Stedelink woningen verkocht, waardoor er nu tussen de huurwoningen ook koopwoningen zitten. Natuurlijk wilt Stedelink, samen met aannemer Constructif de eigenaren van de koopwoningen de kans geven om deel te nemen aan deze verduurzaming.
 
De adviseurs van Steenvlinder helpen de particuliere eigenaren bij het maken van de keuzes. Bij de gesprekken met de eigenaren zijn diverse vragen naar voren gekomen. Deze hopen wij te bantwoorden in deze FAQ.

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er in Palenstein en waarom?
Gemeente Zoetermeer, Stedelink, netbeheerder Stedin en andere woningcorporaties hebben een Green Deal ondertekend. Hierin hebben zij de doelstelling opgenomen om Palenstein, als eerste Zoetermeerse wijk, aardgasvrij te maken. Daarom heeft Stedelink besloten om haar huurwoningen te renoveren naar zogenaamde 0-op-de-meter-woningen(NOM-woningen).
 
Als u eigenaar bent van een woning, die voorheen van Stedelink was, heeft u de kans om mee te doen met deze verduurzamingsplannen. Stedelink heeft in samenwerking met aannemer Constructif een menukaart opgesteld, waarin alle mogelijkheden duidelijk worden weergeven. U bent als eigenaar vrij om te kiezen of u meedoet en welke maatregelen u wenst.
 
Steenvlinder begeleidt de particuliere eigenaren in hun keuzes en geeft graag toelichting op alle maatregelen.
Ik ben een particuliere eigenaar, bij wie moet ik zijn voor vragen en begeleiding?
Steenvlinder is het aanspreekpunt voor alle particuliere eigenaren. Zij staan voor u klaar om toelichting te geven op de verduurzamingsmaatregelen en u hierover te adviseren. Ook zijn zij aanwezig op de inloop spreekmomenten in de modelwoning.
 
Heeft u al vragen, of wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Nick Smit van Steenvlinder, via 085 082 4313, of stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Welke maatregelen zijn er mogelijk?
Om een woning gasloos te kunnen gebruiken, zijn er diverse maatregelen om te nemen. De ene maatregel kan ook niet zonder de ander.
 
Allereerst is het belangrijk om de woning goed te isoleren. Hierbij hebben we het over zolderisolatie, bodemisolatie, gevelisolatie en spouwmuurisolatie. Ook is het belangrijk om bijvoorbeeld het plafond van de nis aan de voorkant van de woonkamer (buiten), te isoleren en de borstwering (plaat onder woonkamer-raamkozijn) hierbij mee te nemen. Deze plekken laten veel kou door.
 
Ook het vervangen van enkel of oud dubbel glas hoort bij het isoleren van de woning. De houten kozijnen worden hergebruikt, hersteld waar nodig en het glas wordt vervangen voor HR++ glas.
 
Het is mogelijk om te kiezen voor het vervangen van de draaiende ramen en de buitendeuren. Deze zijn vaak al verouderd, waardoor ze niet meer goed isoleren.
 
Zodra er goed geisoleerd is, is het belangrijk om goede mechanische ventilatie in de woning te installeren. De installatie staat in verbinding met sensoren in de woning, om te kunnen meten wanneer er schone lucht nodig is. Om de mechanische ventilatie goed te laten werken, wordt er 1,5cm van de onderkant van de binnendeuren afgehaald.
 
De laatste stap om de woning van het gas af te sluiten is het vervangen van de gasgestookte CV-ketel met bijvoorbeeld een warmtepomp. Een warmtepomp werkt op elektriciteit, hiervoor is een aangepaste aansluiting nodig in de meterkast. Met al deze maatregelen stijgt het energieverbruik snel, om de woonlasten van de aardgasvrije woning te beperken is het verstandig om te investeren in zonnepanelen. Acht tot tien zonnepanelen zorgen voor genoeg opgewekte stroom om de warmtepomp, elektrisch fornuis en de mechanische ventilatie te laten werken.
Kan aannemer Constructif ook aanvullende (andere) werkzaamheden doen?

Als er aanvullende werkzaamheden nodig zijn om de maatregelen uit te voeren, zal aannemer Constructif een aanvullende offerte maken. Er worden alleen aanvullende werkzaamheden gedaan, als dit écht nodig is, om een maatregel toe te passen. Het renoveren van bijvoorbeeld een badkamer, of het plaatsen van een aanbouw wordt niet door Constructif aangeboden.

Kunnen alle maatregelen worden toegepast in mijn woning?

Elke woning is anders. Dit komt omdat particuliere eigenaren vrij zeggenschap hebben over hun woning en hierin kunnen verbouwen wat zij willen. Zodra de eigenaar de wensen voor de maatregelen aan de adviseur van Steenvlinder heeft doorgegeven, wordt er een woningopname gepland met de technisch adviseur van aannemer Constructif. Die komt dan bij u op bezoek, om te kijken welke maatregelen mogelijk zijn en wat voor werkzaamheden hiervoor moeten gebeuren. Op basis van dit bezoek krijgt u een offerte aangeboden.

Hoe lang duurt het project?

Omdat elke woning anders is, is het lastig om definitieve data aan de planningen te hangen. Er is namelijk op voorhand niet bekend, hoe lang de werkzaamheden per woning duren. Het streven is om eind augustus/begin september te beginnen met de werkzaamheden aan de huurwoningen van Stedelink. Zodra de werkzaamheden in het eerste blok voltooid zijn, kan er een goede indicatieve planning worden gemaakt voor de rest van de woonblokken. Zodra deze planning bekend is, zal dit in de nieuwsbrief met u worden gecommuniceerd.

Wanneer moet ik mijn wensen doorgeven en krijg ik eerst nog een offerte?

De eerder u de wensen doorgeeft, de sneller het project kan vorderen. De uiterlijke datum voor het doorgeven van de wensen is 1 december 2023.

Kan ik specifieke voorkeuren in kleuren, materialen en producten doorgeven?

De materialen en producten die worden gebruikt, zijn op voorhand geselecteerd. Het is daarom niet mogelijk om hierin te wijzigen. Als u ervoor kiest om de buitendeuren te vervangen, kan er gekozen worden om deze in grondverf te laten leveren. Hier kunt u dan zelf nog de gewenste kleur op aanbrengen. Let wel op dat u deze snel verft, zodat de deur goed beschermd is tegen vocht.

Hoe zit het met asbest-sanering?

Het is bekend dat er in de woningen asbesthoudende materialen kunnen zijn. Als het vermoeden is, dat er asbest in uw woning zit, kan aannemer Constructif een aanvullend onderzoek doen. Als blijkt dat er veel asbest is, bent u zelf verantwoordelijk voor de verwijdering hiervan.

Waarom zou ik nu meedoen en het niet later zelf doen?
Door nu mee te doen aan de verduurzaming wordt de overlast in de straat beperkt. Daarbij liggen de kosten voor het huren en plaatsen van een steiger hoger, als u de werkzaamheden later laat uitvoeren. Door deel te nemen aan dit project worden de krachten gebundeld en kan er efficient worden gehandeld, waardoor de doorlooptijd van het project korter wordt.
 
Daarnaast is er nu gratis expertise en begeleiding beschikbaar, om u te helpen bij de verduurzamingskeuzes.
Welke maatregelen zijn afhankelijk van elkaar?
Om een aardgasvrije woning te realiseren, en de woning daarmee gasloos te maken, is het nodig om een warmtepomp te plaatsen en elektrisch te gaan koken. Voor het koken is een aanpassingen nodig in de meterkast. Voor het plaatsen van de warmtepomp is het nodig om de woning goed te isoleren. Als de woning goed geisoleerd is, dan ventileert de woning minder goed. Daarom is het ook noodzakelijk om mechanische ventilatie toe te voegen. Voor de warmtepomp is ook een aangepaste aansluiting nodig in de meterkast. Als de woning gasloos is, is het verstandig om ook te investeren in zonnepanelen.
De meeste onderhoudswerkzaamheden, zoals bijvoorbeeld het verven van de kozijnen, kunnen afzonderlijk van andere werkzaamheden worden uitgevoerd.
Wat zijn de kosten voor de werkzaamheden?

Zodra de eigenaar de wensen voor de maatregelen aan de adviseur van Steenvlinder heeft doorgegeven, wordt er een woningopname gepland met de technisch adviseur van aannemer Constructif. Die komt dan bij u op bezoek, om te kijken welke maatregelen mogelijk zijn en wat voor werkzaamheden hiervoor moeten gebeuren. op basis van dit bezoek krijgt u een offerte aangeboden. De offerte geeft inzicht in wat de aannemer Constructif precies voor werkzaamheden gaat uitvoeren en welke kosten hieraan verbonden zijn. De offerte is vrijblijvend.

Wat gebeurt er als ik niet wil meedoen?

De deelname aan de werkzaamheden is volledig vrijwillig. Stedelink gaat met behulp van aannemer Constructif de huurwoningen in de wijk Palenstein gasloos maken. De eigenaren van de koopwoningen hebben de kans om (gedeeltelijk) deel te nemen aan deze verduurzaming. Als u ervoor kiest om niet deel te nemen dan houden wij u nog steeds op de hoogte over de werkzaamheden die zullen plaatsvinden in de straat.

Is er financiële ondersteuning om de werkzaamheden te financieren?
Het is mogelijk om financiële ondersteuning te krijgen als u uw woning gaat verduurzamen. Dit kan in de vorm van subsidies bij het isoleren en voor duurzame installaties of via een gunstige btw-regeling bij zonnepanelen. Ook is er een energiebespaarlening voor het geval dat u geld wilt lenen voor de investering. Let op, dit is financiele ondersteuning voor verduurzaming en niet voor (achterstallig) onderhoud.
 
Investeringssubsidie Duurzame Energie [ISDE] 
De subsidieregeling Investeringssubsidie Duurzame Energie stimuleert het treffen van energiebesparende maatregelen in bestaande koopwoningen 
Behalve voor isolatie, geeft de ISDE ook subsidie voor de installatie van een warmtepomp, een zonneboiler en/of aansluiting op het warmtenet. 
 
https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde.woningeigenaren 
 
Nationaal WarmteFonds [NWF] 
Bij het Nationaal WarmteFonds kunt u tussen de € 1.000 en € 25.000 lenen voor energiebesparende maatregelen. De aflossingstermijn van de lening bedraagt 10, 15 of 20 jaar, afhankelijk van de hoogte van het bedrag. 
De rente is momenteel tussen de 3,6% en 4,5%. 
Op de website vindt u meer informatie en hier kunt u ook meteen kijken of u in aanmerking komt voor een lening. 
 
https://www.warmtefonds.nl/ 
 
BTW 
Bij onderhoud als schilder- en stucwerk en bij energiebesparende maatregelen geldt voor arbeid het lage btw-tarief van 9%. 
Voor materialen geldt het normale tarief van 21%. 
Voor zonnepanelen bestaat een aparte regeling: zonnepanelen zijn vrijgesteld van btw. 
 
https://www.belastingdienst.nl