Over het herstel
van de markt

12 oktober 2023

De wooncrisis is nog niet voorbij en toch zie ik voor het eerst tekenen die erop wijzen dat het ergste achter ons ligt. Want het was nogal wat, de hoge gasprijzen en de bouwkosten, zorgden er samen met de hoge rente van vorig jaar en de oorlog in Oekraïne voor dat er nauwelijks een nieuwbouwwoning werd verkocht. Inmiddels gaat de rente niet zo veel meer omhoog en de bouwkosten lijken nu eindelijk tot rust te komen. Wat bij de kopers zorgt voor weer een beetje vertrouwen. Er is geen garantie dat het allemaal zo blijft, die garantie is er nooit. Maar ook bij Steenvlinder zie ik dat steeds meer mensen als zij in aanraking komen met een nieuwbouwproject, niet meer als eerste denken: “we wachten voorlopig af wat er gebeurt” maar nu juist wel stappen durven zetten.

Interne verbetering verkoop
En wij hebben bij Steenvlinder ook niet stilgezeten. Want als de markt zo goed als op slot zit, kun je als ondernemer maar 1 ding doen en dat is kijken waar je wel invloed op uit kunt oefenen.  Wij hebben dan ook onze verkoopstrategie tegen het licht gehouden. Wat ertoe heeft geleid dat we een paar dingen anders zijn gaan doen.

Sowieso werken we nu samen met lokale makelaars wat nieuw voor ons is en ons erg goed bevalt. En zelf gaan we de kandidaat-koper nog beter informeren over wat zelfbouw eigenlijk betekent en proberen te we kijken naar zijn of haar specifieke situatie zodat we de kandidaat een echt op maat gesneden advies kunnen geven. En ook die verandering lijkt goed uit te pakken. Natuurlijk is het vooral van belang dat de rente wat stabieler wordt en de bouwkosten beheersbaar blijven. De woonbehoefte is nog altijd onverminderd groot.

Durven dromen
In het afgelopen jaar zijn er 200.000 nieuwe Nederlanders bijgekomen en die willen, net als wij allemaal, een dak boven hun hoofd. Zij dromen van een eigen woning. Veelzeggend zijn de vele positieve reacties rondom ons project in de Thomaskerk in Zeist. Een half jaar geleden had ik daarvan niet durven dromen. Binnenkort gaan we met verschillende locaties in de verkoop. Dus ik ben heel benieuwd of hier ook goede resultaten worden gehaald.


Marnix Norder
Mede initiatiefnemer Steenvlinder