Impressie Baden Powell Haarlem

Zelfbouwers gaan samen een wijkje bouwen in Haarlem

25 maart 2022 - Het Haarlems Weekblad

Haarlemmers opgelet! Wie het Haarlems Weekblad vandaag op de mat heeft gekregen, heeft het vast al gezien. We zijn deze week officieel gestart met het zelfbouwproject Baden Powell in Schalkwijk. Het aanbod van kavels staat live en je kan je nu inschrijven om kans te maken om mee te bouwen in dit Samen Bouwen (CPO) project.

Op een grasveld aan de Baden Powellstraat is ruimte voor 24 zelfbouwkavels. De kavels liggen verspreid over 4 woonblokken. De kavels worden individueel verkocht aan de nieuwe bewoners en sámen gaan zij aan de slag om het ontwerp met een architect en een aannemer te realiseren. Zelf hebben bewoners de regie op een aantal externe kenmerken van hun eigen huis en volledig op de indeling van de woning. Alles is per kavel vastgelegd in een kavelpaspoort. Zo weet iedereen waar hij aan toe is.

De kavels hebben een bouwvlak tussen de 43 en 58 m2 waarop woningen gerealiseerd kunnen worden van 80 tot 150 m2. Elke woning heeft straks een eigen tuin én een gezamenlijke binnenplaats. Bewoners genieten hier straks van een rustig en groen woonerf, met een natuurgebied om de hoek en de binnenstad van Haarlem op fietsafstand. De prijzen van de kavels liggen variërend tussen € 140.000 en € 195.000. Daarbovenop komen de kosten voor het gezamenlijke ontwerp en realisatie. En voor de interne afbouw van de woning.  

Er is tot woensdag 20 april a.s. 12.00 uur de mogelijkheid tot inschrijven. Na inschrijving worden er opties toegewezen. Een optie kost €500,- en duurt 6 weken. Daarna is het aan de optienemer om door te gaan als deelnemer van het collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) Baden Powell.

“Deze manier van werken, waarbij je gezamenlijk iets opbouwt, is niet voor iedereen”, aldus Vera, Koperscoach bij Steenvlinder. “Je moet er een bepaald type mens voor zijn, moet het niet erg vinden om er veel energie en tijd in te steken, vooral in afstemming en gesprekken. Maar we zien praktisch altijd dat het uiteindelijk garant staat voor een hechte buurt – een plek waar mensen niet langs elkaar maar mét elkaar leven.

In de media:

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang de laatste projectinformatie, nieuws en laat je inspireren!