Fatiha & Abid

Handen uit de mouwen
in Dordrecht

“In 2019 startte onze zoektocht naar een leuke gezinswoning. De huizenprijzen stegen op dat moment enorm, dus het was lastig om iets te vinden. Het idee om een kavel te kopen kwam van mijn man. Mijn eerste reactie was: ‘droom maar lekker verder, dat kunnen wij toch helemaal niet betalen’. Het leek een onmogelijke klus, en dan heb ik het vooral over het financiële plaatje. Echter, naarmate wij er steeds meer in gingen verdiepen leek het realistischer dan we in eerste instantie dachten.

Zelf afbouwen

Steenvlinder gaf de mogelijkheid om een optie te nemen op een kavel in de Vrije Wilg in Dordrecht, dat hebben wij dan ook gedaan. In zes maanden tijd hebben we verschillende architecten en aannemers gesproken. We kregen vaak te horen dat het onmogelijk was met ons budget. Dus begonnen we casco offertes aan te vragen om het vervolgens zelf af te bouwen. Dat scheelde aanzienlijk! Mijn man is dakdekker, dus het dak van onze woning heeft hij zelf bedekt: ook een meevaller.

Na eruit te zijn gekomen met een aannemer, hebben we besloten ermee door te gaan, de kavel te kopen en de bouwvergunning aan te vragen. Het hele proces heeft vier maanden geduurd. In november 2020 was de overdracht bij de notaris rond en de volgende dag stond de aannemer al op de stoep met de graafmachine.

Strakke planning

De bouw van het casco is zeer snel gegaan. Midden maart 2021 werd ons huis opgeleverd, zonder enige installaties. Maar in de tussentijd hadden we niet stil gezeten. Ik had een strakke planning gemaakt van wanneer en welke installaties geïnstalleerd moesten worden. Maar ook voor het storten van de cement vloer, het plaatsen van de tussendeuren, muren, keuken en kozijnen en al het stuc- en verfwerk.

We hebben het voor elkaar gekregen om in drie maanden tijd de begane grond (woonkamer, keuken en berging) en de eerste verdieping (badkamer en drie slaapkamers) leefbaar te maken. Midden juni 2021 zijn we verhuisd. Dit was voor mij dan ook een deadline omdat wij in september 2021 een dochter rijker werden! We hebben toen een lange tijd niks gedaan. In oktober 2022 hebben wij een begin gemaakt aan de oprit en de achtertuin. Daar zijn wij momenteel nog mee bezig, het duurt allemaal best lang omdat we het zelf doen.

Allemaal waard

In 2023 staat de tweede verdieping op de planning, hier is nog niks aan gedaan, zelfs nog geen tussenmuren! Hier beginnen we binnenkort mee, zodat we voor deze zomer helemaal klaar zijn. Zoals het er nu uitziet moet dat lukken. We zijn inmiddels al twee jaar bezig om ons huis af te bouwen. Maar als iemand me vraagt of ik het nog een keer zou doen, dan is mijn antwoord: JA! Het is het voor mij allemaal waard en ook het klusavontuur is bijzonder om mee te maken”.