Steenvlinder INC: zo kan een wooncarrière ook beginnen
02 Februari 2022 - Cobouw
Een koopwoning zit er voor veel mensen niet in. Maar, eerst huren en een paar jaar later hetzelfde huis kopen, lukt soms wel. Stichting Steenvlinder INC maakt die opstap mogelijk. Door starters, zzp-ers, statushouders of gescheiden ouders, iedereen die dat zetje nodig heeft, zelf hun woning te laten afbouwen. Dat vraagt wat ‘aanpakkersmentaliteit’, maar geeft de deelnemer weer een toekomst.
INC koopt kluswoningen op, verhuurt die voor een sociale huur (zo’n 720 euro), geeft de huurders een “klusbudget” van 30.000 euro en biedt de mogelijkheid om de woningen na twee jaar huren voor een vooraf afgesproken prijs over te nemen. “Kopen hoeft niet, je kunt ook blijven huren. Al is onze doelstelling wel om de woningen te verkopen”, zegt Marnix, mede-initiatiefnemer.
Dat kopen door de huurders is dit jaar voor het eerst gebeurt. Een mijlpaal. “Dit is het moment op te zeggen: het werkt echt!”, zegt Marnix uitgelaten.
“We hebben iets nieuws gecreëerd. Ik hoop dat we een doorbraak creëren in de vastzittende volkshuisvestingsproblematiek!”
De stichting INC heeft geen winstoogmerk. Er is nu zo’n 10 miljoen euro geïnvesteerd in de kluswoningen. Het geld komt van Triodos Bank (40 procent), goede doelen die beleggen in maatschappelijk doelen (40 procent) en privaat kapitaal van family offices (20 procent). Er zit geen subsidie op. Dit initiatief zou breder moeten worden uitgerold, bij meer corporaties en gemeenten.
Apeldoorn, Vlaardingen, Boskoop, Leiden, Almere, Rijswijk, Uithoorn. Veel woningen heeft stichting INC nog niet (48), maar het aantal groeit gestaag. De meeste woningen van INC zijn kluswoningen, maar in Almere hebben we nu ook zelfbouwkavels! 11 INC deelnemers bouwen hier aan hun eigen WikiHouse! WikiHouse is een betaalbaar, duurzaam en digitaal geproduceerd houtskelet bouwpakket waarmee je zelf je huis kunt ontwerpen en bouwen.
We proberen een brug te slaan. Door mensen te helpen een wooncarrière te starten. “Ik heb het geluk in de ogen gezien bij heel veel deelnemers.” Aldus Marnix. Je leest er meer over in het Cobouw artikel.