Project: Nijverheid, Leiden. In de kluswoning van Ayoub

Steenvlinder INC in de spotlight bij NOS radio 1 en Binnenlands Bestuur

19 November 2021

Opnieuw aandacht voor Steenvlinder bij NOS radio 1 en Binnenlands Bestuur. Dit keer in de spotlight: de constructie van Steenvlinder INC, onze maatschappelijke tak. Radioverslaggever van NOS, Pien Leerink, ging langs bij de 22-jarige Ayoub. Een statushouder die bouwt aan zijn eigen plek in de Nijverheid, een voormalig schoolgebouw in Leiden.

De muren zijn al bedekt met gipsplaten, er ligt beton op de vloer en er zijn nieuwe ramen ingezet. “Ik ben nu bezig met wat elektra en ventilatie. Ik kom hier klussen in mijn vakantie, weekenden en in de avond. Eigenlijk altijd wanneer ik vrij ben kom ik om even te werken” vertelt Ayoub. Hij krijgt hulp van zijn familie, maar echte bouwspecialisten zijn er niet. Toch heeft Ayoub er alle vertrouwen in. Hij leerde veel van YouTube video’s en krijgt hulp van een koperscoach en bouwspecialist via Steenvlinder.

Hoe werkt INC?
Marnix Norder, medeoprichter van Steenvlinder (INC), was ook aanwezig om de INC contructie toe te lichten. “We zorgen ervoor dat mensen die niet gelijk een kluswoning kunnen kopen, toch de mogelijkheid krijgen. Door eerst te klussen, dan eerst een tijd huren en vervolgens te kopen. Daarvoor krijgen ze een klusbudget van 30.000 euro waarmee ze zelf hun bouwproject kunnen betalen. Als het dan na een tijdje zo is dat ze het kunnen kopen, dan kopen ze het voor de prijs die het waard is, min al het werk dat ze er zelf hebben ingestopt, want dat is van hen.”

Ook Binnenlands Bestuur publiceerde vandaag een artikel over de statushouders die een woning toegewezen kregen via Steenvlinder INC. Met de INC constructie kunnen gemeenten bijdragen aan de oplossing van het woonprobleem, vertelt Marnix in het interview. Hij zou deze aanpak het liefst in veel meer gemeenten willen uitrollen. “In vrijwel iedere gemeente staat een deel van de eigen panden leeg. Waarom zou je die niet op deze manier bestemmen? Gemeenten hebben met leegstaand vastgoed eigenlijk goud in handen. Het enige dat wij nodig hebben is het gebouw, en daar wordt nog voor betaald ook.”

Een INClusieve, betere samenleving
“Overigens wordt een groot deel van de kluswoningen ook gekocht door mensen die zelf een financiering kunnen regelen. Met die opbrengsten, en geld uit de verkoop van vrije bouwkavels, kan het sociale deel worden betaald. Het programma is kostendekkend.” zegt Marnix.

“Statushouders hebben vaak al een heel traject achter de rug waarbij ze alleen maar konden wachten op actie van anderen. Nu kunnen ze een gereedschapskist oppakken en zelf iets doen. Dat is een heel andere aanpak dan wachten op een woning en het helpt bij de integratie. Iedereen is hier tegelijkertijd aan het bouwen, dus mensen spreken elkaar, helpen elkaar en wonen naast elkaar. Zo bouwen mensen ook contacten, een netwerk op.”

“Wat betekent dit voor jou, dat je dit op deze manier kunt doen?” vroeg Pien aan Ayoub. “Verantwoordelijkheid, trots dat ik de woning waar ik ga wonen zelf gebouwd heb. Ik vind het leuk om alles te maken zoals ik het mooi vind.” Antwoord hij.

Wil je meer weten over Steenvlinder INC? Of wil jij ons helpen meer mensen hun eigen droomhuis te realiseren? Neem dan contact op om de mogelijkheden om samen te werken te verkennen.

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang de laatste projectinformatie, nieuws en laat je inspireren!