Samira en Abdel wonen in Amsterdam Nieuw-West. Ze willen graag van huur naar koop, maar in Amsterdam zijn de mogelijkheden beperkt, weten ze. “Haarlem is maar een kwartiertje rijden, hè, ik denk dat het niet eens zoveel uitmaakt.”
Abdel zag het Baden Powellproject ergens in mei of juni op social media voorbijkomen, vertelt hij. “We waren ons aan het oriënteren op een koopwoning en een zelfbouwkavel is interessant, ook prijstechnisch, denken we.” “Eigenlijk zouden we het allerliefst deze woning kopen”, lacht Samira met een hoofdknik naar de woonkamer waar hun twee jonge kinderen spelen, en naar de achtertuin. “Maar die kans krijgen we helaas niet.” Dat betekent dus verhuizen naar Haarlem. Hoe vinden ze dat? Abdel: “We zijn hier allebei opgegroeid. Ik in oost, Samira zelfs in deze buurt.” “Ik had nog even gehoopt dat ik straks dichter bij mijn werk in Den Haag zou wonen”, vult zij aan, “maar de rijtijd bleek vergelijkbaar.” Hoe dan ook: ze hebben er zin in.
Tuin op het zuidoosten
“Zo’n zelfbouwkavel is toch aantrekkelijk”, zegt Abdel. “We hebben een hoekperceel en de achtertuin zit straks precies goed voor de zon, op het zuidoosten.” Die achtertuin is wel een stuk minder diep dan de tuin die ze nu hebben: drie meter zal wel even wennen zijn. Daar staat de gedeelde binnentuin van het project dan weer tegenover. Hebben ze daar al ideeën over? Abdel: “Ik denk dat we dat gewoon simpel moeten houden, met groen, wat bomen en speeltoestellen voor de kinderen. Je wil daar niet te veel omkijken naar hebben. Anders zit je straks met de vraag wie het beheer en onderhoud moet doen.”
De gezamenlijkheid van het project vindt vooral Samira een groot voordeel. “Zelf bouwen met bestaande uitgangspunten en een gezamenlijke architect en aannemer is toch een stuk minder spannend dan alleen. Ik denk ook dat het veel tijd scheelt als je niet allemaal afzonderlijk het wiel hoeft uit te vinden.” In de praktijk zal Abdel waarschijnlijk vooral degene zijn die bij de gesprekken over en de uitvoering van de bouw betrokken zal zijn. Zijn werkuren bij een woningbouwcorporatie zijn wat flexibeler én hij weet door zijn functie wel een beetje hoe dit soort processen verlopen.
Meer meters
In de eerste gesprekken met de architect hebben Abdel en Samira aangegeven dat ze in elk geval de keuken aan de tuinkant willen hebben. “Dan is het handiger om de kinderen in de gaten te gaten wanneer ze daar spelen”, vindt Samira. En ze gaan voor drie verdiepingen. Hoeveel vierkante meter ze er precies op vooruitgaan, dat hebben ze niet scherp, maar van een schuin naar een plat dak scheelt sowieso al behoorlijk.
De gesprekken met medebewoners over gezamenlijke keuzes waren tot nu toe met een kleine groep. Abdel hoopt dat die na de open dag op zondag 4 september snel zal groeien. “Er moet toch een moment komen waarop de knoop moet worden doorgehakt en je met de bouw gaat beginnen.” De voorbeeldberekening van de bouwkosten op de website van het project vonden ze erg hoog. “Wij hopen dat we voor vier tot vierenhalve ton klaar kunnen zijn”, zegt Abdel. “Het zou niet logisch zijn dat je uiteindelijk hetzelfde kwijt bent voor een zelfbouwhuis als voor een kant en klaar opgeleverde woning. Je wil toch dat de tijd en energie die je erin steekt de moeite waard zijn.”