Samen bouwen aan het kloosterpark in Bleijerheide

02 maart 2023

In het hart van Bleijerheide transformeert Steenvlinder het monumentale klooster Pannesheide naar 20 zelfbouwwoningen. Eerder wist de buurt het historische erfgoed te redden van de sloop. Op 27 februari konden omwonenden ook meedenken over de herinrichting van het omliggende kloosterpark. En dat leverde de gemeente Kerkrade veel creatieve ideeën op.

De bewoners reageerden positief op het eerste ontwerp van het kloosterpark. Het open en transparante ontwerp met lage begroeiing en behoud van gezonde bomen kon op veel enthousiasme rekenen. Buurtbewoners vinden het prettig dat ze mee kunnen denken over de inrichting van het park. Veel besproken onderwerp was de positionering van een sport-, spel- en speelvoorziening.

Beweegvriendelijke openbare ruimte
Bewoners adviseerden vooral goed te kijken naar de doelgroep: voor wie willen we deze voorziening realiseren. Voor jonge kinderen, opgroeiende jeugd en/of ouderen of een combinatie? Ook hebben de omwonenden liever een voorziening aan de noordzijde van het park in plaats van de zuidzijde. Dit in verband met de nabijgelegen Pannesheiderstraat. Dat er een beweegvriendelijke openbare ruimte moet komen waar alle leeftijden veelzijdig kunnen sporten en spelen, daarover was iedereen het wel eens.

Ontmoeten
In de planvorming is het kloosterpark een plek waar ontmoeting centraal staat. Dat komt in de schetsen tot uiting in de vorm van verbreedde paden en open stukken groen. Graag zien bewoners aantrekkelijke zitplekken, zoals een social sofa spreekt of picknickbankjes waar buurtbewoners met elkaar een kopje koffie kunnen drinken.

(Sociale) veiligheid
Sociale veiligheid in de buurt is een belangrijk aandachtspunt. Om het gevoel van veiligheid te versterken vindt de buurt het belangrijk dat de paden goed worden verlicht en dat er paaltjes worden geplaatst bij de ingangen van het park. Die moeten voorkomen dat brommers of andere voertuigen het park kunnen doorkruisen.

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang de laatste projectinformatie, nieuws en laat je inspireren!