Marnix Norder & Anne Koning op het project Nijverheid in Leiden. 

Provincie Zuid-Holland stuurt op betaalbare woningen

21 januari 2022

We moeten meer betaalbare woningen bouwen én de bestaande woningbouw slimmer gebruiken. Daar waren de gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland, Anne Koning (Wonen) en Marnix Norder (Steenvlinder) het snel over eens. Op onze zelfbouwlocatie aan de rand van de Leidse binnenstad, De Nijverheid Leiden, spraken zij elkaar samen met o.a. Harold Koster, Ambtelijk opdrachtgever sociaal en Bas Holten, gebiedsontwikkeling/versnelling woningbouwen van de Provincie en Swati Sen Gupta, conceptontwikkelaar van Steenvlinder.

Wandelend tussen de kluswoningen in het voormalige schoolgebouw en de zelfbouwkavels aan de rand van het oude schoolplein werd al snel duidelijk dat het transformeren van oude gebouwen naar wonen en het verdichten van wijken een mooi resultaat oplevert. Zeker omdat er verschillende groottes van klus- en zelfbouwwoningen zijn ingepast, met ook een deel sociale huur. Zo bereik je een vanzelfsprekende diversiteit aan woningen en bewoners in een nieuw stukje Leiden.

De mogelijkheid om sociale huur in te passen bij zelfbouw, loopt via Steenvlinder INC . Deze stichting helpt mensen met een afstand tot de woningmarkt om een eigen huis te realiseren. Iedereen die nu geen huis kan kopen, maar wel durft aan te pakken om zelf bouw- en klusuren te steken in hun droomhuis, krijgt bij Steenvlinder INC een kans om deelnemer te worden. 25 van 48 kluswoningen werden hier gereserveerd voor INC.

Aanleiding van het bezoek van Anne Koning is het tekort aan betaalbare woningen voor lage en middeninkomens. Uit de prognoses blijkt dat de vraag naar betaalbare woningen nog verder zal toenemen. De Provincie heeft gewerkt aan een online instrumentenkoffer waarin oplossingsrichtingen aangegeven om het aanbod aan betaalbare woningen voor lage en middeninkomens te vergroten. Het doel is dat de woningmarkt in de provincie Zuid-Holland toegankelijk blijft voor deze doelgroepen. De Nijverheid Leiden en de aanpak van Steenvlinder INC staan hier ook genoemd.

Gedeputeerde drs. ir. Anne Koning (Wonen): “De verhalen zijn bekend. Er is een tekort aan betaalbare woningen in Zuid-Holland en dit zorgt voor een ongezonde balans op de woningmarkt. Een balans die kan worden hersteld door bijvoorbeeld de bestaande woonvoorraad slimmer te gebruiken. En door in hoog tempo nieuwe, betaalbare woningen te bouwen. Op de juiste plek en klaar voor de toekomst. En deze plek, hier in Leiden, met bevlogen zelfbouwers, is een mooi voorbeeld van een aanpak die werkt.”

LinkedIn bericht Anne Koning

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang de laatste projectinformatie, nieuws en laat je inspireren!

Steenvlinder
© Steenvlinder B.V.  PrivacyverklaringDisclaimer