De verkoop van het monumentale postkantoor van de gemeente Apeldoorn aan Steenvlinder was begin vorig jaar een weloverwogen keuze. Corine Schouten van der Velden was als gemeentelijk portefeuillemanager vastgoed nauw betrokken bij de verkoop. Zij vertelt dat het een prioriteit voor de gemeente was dat de nieuwe invulling van het pand: ”Voor een beetje levendigheid zouden zorgen, het postkantoor staat tenslotte in het hartje van de stad.”
Veel interesse bestond er voor het historisch gebouw, van veel verschillende partijen. Zo werden plannen voor wonen ingediend, maar ook voor hotels. De uiteindelijke keuze voor Steenvlinder kwam deels tot stand, vanwege het zelfbouwconcept.
Lange termijn
In het postkantoor komen 17 kluswoningen. Corine en haar collega’s zagen meteen de voordelen voor de lange termijn. ”We zeiden tegen elkaar, als de nieuwe bewoners straks met bloed, zweet en tranen hun huizen hebben gebouwd, zullen ze er ook voor gaan zorgen dat het pand in goede staat blijft.” Een geruststellend idee vond zij het ook dat Steenvlinder de klussers gedurende het hele traject met raad en daad bijstaat. “We wilden hier geen, Help, mijn man is klusser’ toestanden.”
INC
De gemeente was nauw betrokken bij de uitwerking van de plannen van Steenvlinder. In de transformatie van het postkantoor zijn 4 woningen gereserveerd voor INC. Corine vertelt desgevraagd dat het een rol heeft gespeeld bij de selectieprocedure. Bij INC kunnen mensen met ‘een afstand tot de hypotheekmarkt’ via een traject van klussen en huren de eigenaar worden van een eigen woning. Inmiddels is de verkoop van de kluswoningen in het postkantoor van start gegaan.
Overval
Overigens was ruim 50 jaar geleden het postkantoor ook in het nieuws. Toen drie Friese jongemannen de bank in het postkantoor beroofden. Ze gingen er vandoor met bijna een miljoen gulden. Maar liepen niet veel later alsnog tegen de lamp toen ze grote aankopen begonnen te doen. Opvallend aan de overval was dat naast het postkantoor zich destijds het politiebureau bevond!