Klusser Huub aan de slag in zijn woning in Rijswijk.

Pointer (KRO-NCRV):
tekort aan sociale huurwoningen

6 september 2021 - KRO-NCRV

Het is een getrek op de woningmarkt. Met midden- en lage inkomens die aan het kortste eind trekken. Het is een probleem dat ettert, waar zondag 12 september in Amsterdam ook mensen de straat voor opgaan. Ze pikken het niet langer. Er is een te grote groep die geen woning kan krijgen. Niet op de koopmarkt, niet op de huurmarkt. Het probleem is helder, de oplossingen nog troebel. Vooral vanuit de politiek: zo blijkt in deze uitzending van Pointer, het onderzoeksjournalistieke programma van KRO-NCRV.

Pointer richt zich op het tekort aan sociale huurwoningen. Zij spreken met woningzoekenden, corporaties, kenners, raadsleden, wethouders en onze klusser Huub, samen met Marnix Norder, mede-oprichter van Stichting Steenvlinder INC. Met een sociale huur kan Huub in Rijswijk zijn INC-woning opknappen en op termijn kopen. Een gigantische stap. Dat noemen wij geen noodoplossing, maar wel eentje geboren uit urgentie. Als marktpartij, actief in zelfbouw, zien wij dat er eerlijker gebouwd moet worden. Dat begint met een eerlijk aanbod. In 2017 werd Stichting Steenvlinder INC opgericht, met als doel om kansarmen op de woningmarkt een kans te bieden om via een huur-en-klus constructie de opstap te bieden tot het kopen van hun opgeknapte woning. Daar blijven we op inzetten, in onze toekomstige projecten. Marnix stelt in Pointer dat tegelijkertijd vanuit de politiek “er meer druk op de ketel gezet moet worden”. De urgentie wordt niet gevoeld, er wordt te weinig gebouwd. Er moeten meer ‘geduwd’ worden: door raadsleden, wethouders, de minister. ‘Er wordt nu teveel gekletst.’

Zie hier de uitzending van Pointer, 6 september 2021

Huurnomade als nieuw fenomeen: Een huis maakt nog geen thuis

Pointer is tegen het einde van de uitzending op bezoek bij Huub, een klusser van inmiddels 57 die via onze Stichting, Steenvlinder INC, vorig jaar is begonnen aan het afbouwen van zijn eigen woning. Eerst als huurhuis, maar op termijn (binnen 7 jaar) als optie tot eigen koophuis. Een prachtige en krachtige manier om een voet tussen de deur te krijgen op deze inmiddels krankzinnige woningmarkt, waar Huub tot op heden als marktkoopman geen enkele manier kreeg om een eigen stek te verkrijgen. Nu hoeft hij niet meer afhankelijk te zijn van een wachtlijst vanuit de sociale woningbouw, maar kan hij toewerken naar het bemachtigen van een eigen huis. Dat in schril contrast met hoe hij daarvoor leefde, als huurnomade. Zijn opmerking, in een apart interview met de redactie van Pointer, is voor velen helaas herkenbaar: “een huis maakt nog geen thuis.” Ofwel, het is vluchtig, onrustig en onmenselijk om op elk moment weer je spullen op te moeten pakken naar het volgende adres. Je investeert daardoor ook niet: niet in spullen voor in huis, niet in je omgeving en je werk kan er ook onder lijden.

Het hebben van een eigen huis is een start. Bij Steenvlinder en Steenvlinder INC bouwen of maken mensen hun eigen woning af. En we laten kopers en de huurders van INC door elkaar heen wonen. Want, we zijn overtuigd dat door zelfbouw mensen meer betrokken raken met hun omgeving en hun nieuwe buren, waardoor men meer verbonden is dan dat ze verschillen. We willen dit op veel meer plekken in Nederland mogelijk maken en zetten ons daar elke dag voor in. Trotse bewoners, stralende buurten. Doe mee en bouw met ons mee.

Lees hier het interview met Huub.

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang de laatste projectinformatie, nieuws en laat je inspireren!