De Metamorfose Rijswijk, een voormalig leegstaand kantoorpand getransformeerd naar woningen door Steenvlinder

Per gemeente staan er gemiddeld dertien eigen panden leeg

09 November 2021 - NPO Radio 1

Marnix Norder, medeoprichter van Steenvlinder, was vanochtend weer live te gast bij NPO radio 1 om een toelichting te geven op een dramatisch verhaal van een Hagenees die momenteel in een daklozenhotel woont omdat hij geen normale woonruimte kan vinden.

“Ook wij willen een huis” Op die noodkreet kreeg Mark Keus uit Scheveningen veel reacties binnen. Sinds zijn scheiding probeert hij een woning te vinden, te vergeefs. Na 3 maanden in het daklozenhotel is Mark wel toe aan een eigen woning waar hij zich veilig en vertrouwd kan voelen. Maar een woning is niet zomaar geregeld. De wachttijd voor een sociale huurwoning is gemiddeld 8 tot 10 jaar. Alleen al in Den Haag komen we 32.000 woningen tekort!

Waar is het gevoel van urgentie?

Mark is niet de enige met zo’n verdrietig verhaal. Je hoort regelmatig over ouders die hun kinderen van hot naar her moeten slepen na een scheiding; een pittig en onderbelicht onderwerp in Nederland. Met Steenvlinder INC helpen we deze groep mensen met een afstand tot de hypotheekmarkt.

Gelukkig wordt er in de tweede kamer af en toe gesproken over de woningnood. Echter is het benodigde gevoel van urgentie rond dit thema is op veel gemeentehuizen afwezig.

Terwijl er een oplossing is die snel kan zorgen voor betaalbare woningen. Jaarlijks worden er tienduizend kantoorplekken getransformeerd naar woningen. Dat schiet niet op.

4500 leegstaande panden in Nederland

Marnix deed vorig hier vorig jaar onderzoek naar. Wat bleek? Per gemeente staan er gemiddeld dertien eigen panden leeg, terwijl er in diezelfde gemeente een waanzinnige woningnood is. In Nederland staan er dus meer als 4500 panden leeg die in bezit zijn van de gemeente zelf. Waarom wordt hier niks mee gedaan?

Er is bijna in geen enkele gemeente een taskforce aanwezig die echt toegewijd wordt ingezet op dit vraagstuk. Deze leegstaande panden zijn uitermate geschikt om snel te transformeren tot betaalbare woningen. Het gebouw staat er al, er hoeven geen nieuwe wegen worden aangelegd, parkeerplaatsen zijn er vaak ook al. “Je hoeft alleen maar het gebouw te veranderen van functie en natuurlijk van binnen te renoveren. Maar het is veel makkelijker dan een nieuwe woonwijk bouwen.” Stelt Marnix.

In de media:

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang de laatste projectinformatie, nieuws en laat je inspireren!