Participeren in gemeente Buren op drie locaties

23 maart 2023

Steenvlinder is ingehuurd door de gemeente Buren als adviseur om het participatietraject en de planvorming te organiseren voor het realiseren van een bijzondere woonvorm op drie locaties in de gemeente. Het gaat om twee voormalige schoolgebouwen in Asch en in Ommeren en een nieuwbouwlocatie in Maurik.

Onder een bijzondere woonvorm verstaat de gemeente Buren dat het een aanvullend product is op het reguliere woningaanbod, wat inspeelt op afwijkende woonwensen en dat de mensen naast samen wonen ook gezamenlijke voorzieningen delen of activiteiten hebben. “Het sociale aspect is belangrijker dan de stenen.” Vertelt Carlo, ontwikkelmanager bij Steenvlinder. 

14 juli heeft Steenvlinder met de gemeente een startbijeenkomst georganiseerd om de belangstelling te peilen voor dit initiatief. Die bleek groot. Op dit moment vinden er per locatie bijeenkomsten plaats waarbij Steenvlinder met zowel belangstellenden (diegenen die geïnteresseerd zijn in deelname en op zoek zijn naar een woning) als de belanghebbenden (de directe buren, omwonenden, dorpsbewoners) gezamenlijk plannen maakt voor de drie locaties.

Steenvlinder gelooft erin dat op deze wijze de beste plannen ontstaan en er goed rekening wordt gehouden met alle verschillende belangen.
In het voormalige schoolgebouw in Asch wil de gemeente graag betaalbare woningen voor starters realiseren. Met deze groep werken we het planvoorstel nu verder uit waarna we dit weer bespreken met de buren en het dorp.
In Maurik heeft zowel een groep starters als een groep senioren voor groepswonen hun belangstelling kenbaar gemaakt. We hopen hier een mooi gemengd nieuw buurtje mee te kunnen maken met gedeelde voorzieningen.

Voor het voormalige schoolgebouw in Ommeren zijn zowel starters, een aantal ouderen voor een levensloopbestendige woning als mensen met een beperking voor een gelijkvloerse woning geïnteresseerd. We hopen hier voor allen hun droomwoning te kunnen realiseren.

Steenvlinder vindt het belangrijk om mensen zelf de regie te geven over hun woonomgeving en daarom onderzoeken we met de geïnteresseerden alle opties; of zij als groep samen willen bouwen of zij zelfbouwwoningen willen of cascowoningen om zelf af te bouwen of een kant en klare woning.

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang de laatste projectinformatie, nieuws en laat je inspireren!