Hans Sparreboom en Marnix Norder

Met zelfbouw het verschil maken

15 februari 2023

Steenvlinder is in 2015 opgericht door Marnix Norder en Hans Sparreboom. Omdat zij geloofden in een toekomst voor zelfbouw. Dat vertrouwen was gebaseerd op hun gemeenschappelijke ervaring bij de Gemeente Den Haag. Marnix als wethouder en Hans als ‘de baas’ van de kavelwinkel.

Steenvlinder begon met de transformatie van een leegstaande school in het Westland. Het zinloos geworden gebouw ‘ontpopte’ zich tot een fraai appartementencomplex. Waar klussers met hun eigen handen aan hun nieuwe huis bouwden. Met als gevolg dat zij een belangrijk deel van de kosten uitspaarden. Feitelijk bouwden zij een huis wat zij anders helemaal niet hadden kunnen kopen. Er kwamen al snel andere locaties, andere gebouwen, maar ook kavels.

In die eerste jaren, aan het einde van de financiële crisis, begon Steenvlinder geleidelijk aan te veranderen van een ontwikkelaar die zich louter hard maakte voor zelfbouw in een ontwikkelaar die zich hard maakte voor een trotse buurt. Met ieder project werd weer een mooi stukje stad gerealiseerd. Wat niet veranderde, wat altijd hetzelfde is gebleven, is dat de gebruiker centraal bleef staan. Anders gezegd, het gaat Steenvlinder niet om winstmaximalisatie, maar om een dak boven je hoofd waar je je happy voelt. Wat ervoor zorgt dat je betrokken bent bij je straat en bij je buurt.

Zelfbouw was niet langer het doel, maar werd steeds meer het krachtige middel om een trotse buurt te creëren. Wat voor Marnix en Hans de doorslag gaf om met Steenvlinder van start te gaan, was de overtuiging dat zij met zelfbouw het verschil zouden kunnen maken. Die overtuiging, zeg maar rustig, die passie, is alleen maar sterker en breder geworden. En heeft zich alleen maar uitgebreid van het individuele huis naar het stukje stad waar het zich mee verbindt.
 
In 2022 zijn er zo’n 200 woningen opgeleverd. Inmiddels werken er ruim 60 mensen voor Steenvlinder. De komst van Urbannerdam heeft het bedrijf nog sterker gemaakt. Nu kan Steenvlinder ook voor zittende bewoners het verschil maken. Want de inspanningen van het Huurteam komen ten goede aan de huurders die het niet alleen kunnen. En de inzet van het Woonteam richt zich op particuliere eigenaren die wel wat hulp kunnen gebruiken. Zodat ook deze bewoners de kans krijgen om zich te verbinden met hun buurt. De komst van Urbannerdam is een geweldige stimulans gebleken voor Steenvlinder om zich nog meer als een maatschappelijk ontwikkelaar te profileren.

Want dat is wat Steenvlinder wil zijn, een maatschappelijk ontwikkelaar die zich sterk maakt voor betaalbaar wonen en in iedere straat en in iedere buurt zorgt voor een sociale structuur die mensen niet van elkaar isoleert, maar met elkaar verbindt.     

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang de laatste projectinformatie, nieuws en laat je inspireren!