Terwijl we in Nederland met overheid en markt ons al inzetten om het aantal (betaalbare!) woningen te vergroten, maakt de regering in Engeland een inhaalslag om tot een urgent actieplan te komen. Met de focus op zelfbouw als katalysator om meer woningen zelf te laten bouwen.
Niet alleen geeft het een mooier en gevarieerder straatbeeld straks, zij geloven ook daarmee betere en duurzamere huizenbouw op gang te krijgen. Door mensen die zelf bepalen hoe zij wonen, in plaats van door ‘accountants’. Hear, hear!
Prime Minister Boris Johnson gaf eerder dit jaar het verzoek om tot een actieplan zelfbouw te komen, aan het parlementslid van de Conservatives Richard Bacon. In de maanden van zijn onderzoek interviewde hij ook Hans Sparreboom, mede-eigenaar van Steenvlinder. Richard en Hans kenden elkaar al vanuit een eerder werkbezoek, van Richard Bacon aan Nederland.
De regering in Engeland heeft eerdere initiatieven naar voren gebracht om de barrières voor de groei van de sector aan te pakken en nu brengen zij deze en nieuwe initiatieven samen in dit Bacon Review zelfbouw actieplan.
We lezen veel herkenbare conclusies. Alleen dan in het Engels. Uiteraard prachtig omschreven, ‘with eloquence’ maar met een snoeiharde oproep tot urgentie. En daar sluiten we ons 100% bij aan. Sterker nog, we zijn al jaren bezig om met onze zelfbouwproducten de woningmarkt gevarieerder, diverser en socialer te maken. Door mensen het vertrouwen te geven dat zij zelf kunnen en mogen beslissen hoe zij wonen en hoe zij dat realiseren. Hoe meer plekken en gebouwen beschikbaar komen voor zelfbouw, hoe sneller wij mensen in staat kunnen stellen om hun woning te maken.
De conclusies in de Bacon Review zijn scherp en niets-verhullend. En herkenbaar. Zoals de conclusie dat de woningkrapte de prijzen omhoog gooit en daarmee de samenleving in tweeën splijt: zij die het kunnen betalen en zij die het niet kunnen betalen. In de Review the ‘ugly thruth’: “We are in danger of becoming Two Nations – one nation in which a whole generation struggles to find somewhere to afford to live at all, while the other adds to its buy-to-let portfolio. Children born in the 1980s are the first since the War to be worse off than their predecessors.” Deze conclusie hebben we ook in Nederland moeten trekken. Steenvlinder richtte in 2017 stichting Steenvlinder INC op om mensen die nu geen hypotheek kunnen krijgen via een huur-klus-koop constructie toch toegang tot de woningmarkt te geven. Daar moeten we meer mee doen. Daar hebben wij, ook in Nederland, gemeenten en de rijksoverheid hard bij nodig om dit op te schalen.
Steenvlinder is al aardig op weg om met zelfbouw een eigen maatschappelijke revolutie op de woningmarkt te ontketenen. We hebben meer te winnen dan te verliezen. Trotse bewoners, stralende buurten. We ontwikkelen voor mensen, met grote of kleine portemonnee, die zelf de regie nemen over het ontwerpen en verbouwen van hun huis en hun leefomgeving. De kwaliteit van de woning krijgt een enorme impuls door de aandacht die de zelfbouwers besteden aan ieder detail. Deze zelfbouwers geven hun eigen huis zorgvuldig vorm en daarmee met elkaar een stukje van de wijk en hun omgeving. Wij hebben gezien dat het daar vaak niet bij blijft. Want onze zelfbouwers zijn trots op wat ze hebben gedaan. En trots geeft een positieve energie die nodig is om de samenleving beter en duurzamer te maken, stap voor stap, steen voor steen.
Laten we niet op de barricades wachten, maar aan de slag gaan met elkaar om meer zelfbouw mogelijk te maken, voor iedereen. Dat doen we in Nederland, maar ook in Engeland. Daar starten we dit najaar met zelfbouwprojecten op verschillende plekken in de UK. Stay tuned!
Lees alvast onze missie op de website van Steenvlinder voor de UK.