De Nijverheid, Leiden

Klussen in monumenten

08 maart 2022 - Heemschut

‘We hebben groot respect voor de monumentale waarden van onze panden’, vertelt Hans Sparrenboom, medeoprichter Steenvlinder, in een interview met Erfgoedvereniging Heemschut.

Monumentale panden zijn uitermate geschikt om snel te transformeren tot betaalbare woningen. Het gebouw staat er al, er hoeven geen nieuwe wegen worden aangelegd, parkeerplaatsen zijn er vaak ook al. Het is veel makkelijker en sneller dan een nieuwe woonwijk bouwen.

Een mooi voorbeeld van zo’n transformatie is de oude meisjesschool de Nijverheid in Leiden. Een gemeentelijk monument uit 1958. Monumenten zitten vol verhaallagen. Het is de kunst om die zichtbaar te maken en te houden. Zo heeft elk gebouw zijn uitdagingen, terwijl het ook een schat aan mogelijkheden biedt. We transformeerden de schoolgebouwen tot 48 kluswoningen en verkavelden het oude schoolplein tot 24 zelfbouwkavels.  

Helaas piept en kraakt de woningmarkt op dit moment door krapte aan woningen en togenhoge huurprijzen. Overbieden is de norm en steeds meer huizen worden beleggingsobjecten. Een probleem dat vraagt om creatieve oplossingen. Iets waar Steenvlinder elke dag mee bezig is in de vorm van zelfbouw- en kluswoningen.  

De kluswoningen worden verkocht voor een vaste prijs, niks overbieden! Ook hanteren we een bewonersplicht van een jaar om de woning bij de particulier te houden. Daarnaast zijn de resultaten spannender en interessanter dan bij een normaal woonhuis!

In de media:

  • Klussen in monumenten
    01-03-2022 - Heemschut

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang de laatste projectinformatie, nieuws en laat je inspireren!

Steenvlinder
© Steenvlinder B.V.  PrivacyverklaringDisclaimer