Kloostervleugel Pannesheide in Kerkrade

Klooster in Kerkrade gered van de sloop

26 November 2021 - De limburger

Spoiler alert! In 2022 gaan we dit prachtige klooster transformeren naar 24 duurzame kluswoningen. De voormalige kloostervleugel Pannesheide in Kerkrade zou begin 2022 tegen de vlakte gaan, gelukkig hebben we dit pareltje kunnen redden van de sloop. 

Oppositiepartijen Ouderenpartij Kerkrade en SP hebben hier een belangrijk aandeel in gehad, zij toonde meermaals verzet tegen de sloop. Monumentenorganisatie Cuypersgenootschap was zelfs bereid de sloop juridisch aan te vechten. De gemeente zag zich echter genoodzaakt de vleugel te slopen in ruil voor een parkje, om verdere verloedering te voorkomen. Totdat wij hen ons plan voor kluswoningen aanleverde.

Het gebouw maakt met de renovatie een grote slag wat betreft verduurzaming en groen. De nieuwe 'broeders en zusters' zijn straks samen verantwoordelijk voor de invulling van de kloostertuin, de directe omgeving wordt een verbindend park tussen de oude en de nieuwbouwwijk.

Deze transformatie levert betaalbaardere woningen op en sluit daarmee aan op de oververhitte woningmarkt. De vleugel biedt ruimte voor in totaal 24 woningen, variërend in grootte van 62 tot 142 vierkante meter. Met de variatie in woningtypen en de opties sociaal huren en kopen willen we een gemêleerde doelgroep aantrekken.

Begin volgend jaar worden we eigenaar, dan starten we de planmatige voorbereiding en zorgen dat mensen zich als geïnteresseerde kunnen inschrijven. Hoe het precies ingedeeld gaat worden, wat het gaat kosten en hoe mensen zich kunnen inschrijven: daarover in 2022 meer info!

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang de laatste projectinformatie, nieuws en laat je inspireren!