Marije & Raymond
Geluksmomentjes zitten in de kleine dingen

Marije & Raymond verbouwen een deel van de gymzaal in de Bovenboog tot een heerlijke ruime woning. “We liepen heel toevallig tegen het project de Bovenboog aan. Een vriend van ons was geïnteresseerd en vroeg aan Raymond of het wat was. Wij hadden een heel fijn huis in Amstelveen en hadden eigenlijk geen plannen om daar weg te gaan, maar vonden dit wel een héle leuke mogelijkheid. Uiteindelijk heeft onze vriend zich niet aangemeld en wij wel.

Tien ontwerpen

Vanaf het moment dat we te horen kregen dat we JW13 toebedeeld kregen, zijn we direct vol enthousiasme achter de computer gekropen om alle mogelijkheden voor de indeling van die woning te maken. We hadden een heel plan gemaakt. Later kregen we de mogelijkheid om te wisselen naar JW14, eenzelfde soort kavel, maar met veel meer grond erbij. Dit hebben we dan ook gelijk gedaan.

Hierdoor mochten we weer opnieuw achter de computer kruipen. Verdieping 1 en 2 bleven praktisch hetzelfde alleen gespiegeld. De begane grond kreeg vanwege ons plan om een hele grote uitbouw aan de zijkant van het huis te laten bouwen, ineens hele andere mogelijkheden. Ik denk dat we bij elkaar wel tien versies hebben gemaakt. Elke keer met een kleine verbetering. Ik vond dit een heel erg leuk deel van het proces en we waren uiteindelijk erg blij met wat we gecreëerd hadden.

Gelukmomentjes

In je hoofd loop je wel 10.000 keer het hele huis rond. Het leuke is dat het er tot nu toe allemaal zo uit ziet zoals we gehoopt en bedacht hadden en soms zelfs mooier. We zijn helemaal blij en trots op het lichteffect wat de dakramen in de uitbouw geven. Je staat in de uitbouw letterlijk in het daglicht. Overdag heb je geen extra verlichting nodig. Daar kan ik elke keer echt met volle tevredenheid naar kijken.

Het grappige is dat hoogtepunten uit hele kleine dingen kunnen bestaan. Zoals dus het licht in de aanbouw, maar ook bijvoorbeeld het zelf in elkaar zetten van de trappen. Die krijg je als een soort IKEA-pakket geleverd. Van tevoren dacht ik: dit gaat meevallen óf wordt heel hard vloeken omdat je het niet in elkaar krijgt. Ik had nog nooit een trap in elkaar gezet, maar we hadden de trap naar de eerste verdieping in een middag en avond in elkaar gezet. Beetje passen, beetje meten, hier toch een holte van een tree in de boom verder uithakken. Maar het ging zonder vloeken. Toen we klaar waren gaf dat zo’n geluksgevoel!

Zee aan ruimte

Het leuke van zelf een ontwerp maken is dat je het kan blijven aanpassen als je nog een leuker idee hebt of omdat het uiteindelijk beter zal passen. Daarnaast blijft het bouwen, wat inhoudt dat er altijd dingen wel dingen zijn die niet gemakkelijk gaan. Al moet ik zeggen dat als je het zou uitbesteden het ook vertraagd kan zijn of niet helemaal is gemaakt zoals afgesproken. Maar dat hoort erbij. Soms moet je een lange adem hebben, als het uiteindelijk maar is opgelost.

Het meest trots zijn we op dat het ons gelukt is om alle vergunningen en de bouw voor elkaar te krijgen. Maar ook op de ruimte die we hebben gecreëerd op de begane grond met de aanbouw. Dat heeft zo'n groot verschil gemaakt in ruimte, het is echt een beetje een balzaal geworden. Dat is ook waar ik heel veel zin en behoefte aan had: ruimte. En het gaat er steeds meer naar uitzien dat dit huis ons dat gaat bieden.

Het leuke is dat je voordat je überhaupt met de bouw bent begonnen je al een buurtje hebt met elkaar door de informatiebijeenkomsten. Tegelijk is het heel erg mooi om te zien welke invulling iedereen geeft aan hun huis, wat je van elkaar kunt leren en ideeën die je bij elkaar kunt opdoen. Ik ben heel nieuwsgierig hoe het straks is als we allemaal klaar zijn en er allemaal wonen.”

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang 1 keer per maand project informatie, tips en nieuws.