Een huurprijs van €1500 voor een rijtjeswoning, is dat normaal?

09-12-2022

In de uitzending ‘De Nieuws BV’ op NPO radio 1 ging het gister over huren in de vrije sector. Marnix Norder, medeoprichter Steenvlinder, sprak met huurder Danique en presentatrice Natasja Gibbs. “Ik zie woningen die niet veel groter zijn dan kippenhokken voor paleisprijzen”.

Danique huurt zo’n dure vrije huursector woning. Samen twee andere meiden huren ze een maisonnette woning voor €1650 per maand. “Met de badkamer meegerekend hebben we vier kamers”. Mag dit?, vroeg Natasja aan Marnix. “Absoluut niet. Als je het zou bekijken vanuit het puntensysteem, zou je uitkomen op een maandelijkse huurprijs rond de €900. Er wordt echt veel te veel voor gevraagd.”

Slecht onderhoud
Naast een te hoge huurprijs, heeft de woning veel onderhoudsgebreken. “Op het begin leek het een veelbelovend huis, het was net verbouwd. Maar dat bleek gewoon het bedekken van alle mankementen. Van lekkages, tot dingen die nooit zijn afgemaakt. Het ging al snel van kwaad tot erger: afgelopen februari kwam het water uit het plafond lopen en de badkamer zit vol schimmel. We hebben dit meerdere malen aangegeven, maar er wordt niks mee gedaan.”

Er is dus van alles mis met het huis. Mag de verhuurder in de vrije sector dan nog steeds zoveel huur vragen? “Boven de liberatiegrens van €763,- ben je eigenlijk vrij om te vragen wat je wilt. Dat komt door de vraag aanbod situatie, wat leidt tot misstanden”, vertelt Marnix.

Eerlijk huren voor iedereen
Daar komt het Huurteam om de hoek kijken. Het Huurteam van Steenvlinder werkt in opdracht van acht verschillende gemeenten, gratis voor huurders, om misstanden op de huurmarkt aan te pakken. Of het nu gaat om illegale kamerverhuur, slecht onderhouden woningen, te hoge huurprijzen of verhuurders die huurders dreigen uit te zetten als zij hier een punt van maken. Met het Huurteam doen we hier wat aan. Wij geloven dat iedereen een eerlijke huurprijs en een fijne woonruimte verdient.

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang de laatste projectinformatie, nieuws en laat je inspireren!