Duurzaam wonen op de Birckhoeve
In het begin keek journalist en tekstschrijver Maja Landeweer (44) wel een paar keer per dag op de app om te zien hoeveel bomen ze met de zonnepanelen op haar dak had gered. In de nieuwbouwwoning aan de Birkhoven in Rijswijk die zij met haar vriend Evert-Jan Daniels (52) heeft gekocht, vertelt zij dat zij altijd al een “groen meisje” is geweest. Maar ja, hun vorige huis stond in het hart van het Haagse Regentessekwartier waar ze nog niet eens een tuintje hadden. Dus bewaarde zij haar groene aspiraties en droomde ze af en toe van een huisje in de Achterhoek. Wat ze wel deed, was geen vlees meer eten. Dat moest toch een beetje verschil maken.
Inmiddels zijn zij een paar maanden geleden verhuisd naar hun nieuwe plek aan de rand van Rijswijk. Wat een bijzondere plek is, letterlijk, omdat het wel een beetje aan de Achterhoek doet denken hier op Birckhoeve, zo landelijk is het uitzicht. En ook omdat hun woning deel uitmaakt van een project van Steenvlinder. Steenvlinder is de ontwikkelaar die zich kenmerkt door de verantwoordelijkheid aan de nieuwe bewoners te geven. Want deze bouwen zelf hun huis of nemen een aannemer in de arm waarbij zij de regie voeren. “Een avontuur” zegt Maja. Samen keken ze altijd al graag naar televisieprogramma’s over mensen die hun eigen huis bouwen. Wel besloten zij de hulp in te roepen van een aannemer en een architect. Maar, stelt Maja, “Er is in dit huis helemaal niks te vinden waar we niet samen over hebben nagedacht en hebben gepraat.” Met als resultaat dat het helemaal hun huis is geworden.
Wat niet eens het plan was. Want ze woonden goed in De Gheijnstraat. Veel steen en weinig groen, maar ook gezellig en vertrouwd en gunstig gelegen. Maar Evert-Jan die als fotograaf in 2011 de Zilveren camera won en sinds drie jaar als officier in het leger werkt, keek bij wijze van tijdverdrijf wel eens op Funda en kwam zo in aanraking met het project.
Meteen toen zij de open dag bezochten, voelde Maja haar groene hart sneller kloppen. Evert-Jan had zijn twijfels. Zijn nuchtere inborst verzette zich een weinig tegen de duurzame opvattingen van zijn enthousiaste vriendin. Hij besloot, zegt hij nu, “om mijn huiswerk te gaan maken. Dus, hoe belangrijk is de isolatie eigenlijk en hoeveel zonnepanelen heb je precies nodig.” Maar hij verdiepte zich ook in meer algemene zin in de materie. “Ik vraag me echt af waar we straks met zijn allen de energie vandaan moeten halen.” Hoe dan ook, zijn huiswerk overtuigde hem.
Maja wil nu doorpakken en gaat haar auto binnenkort inruilen voor een elektrische fiets. Ze vindt het nog steeds leuk om de app die de opslag van energie van de zonnepanelen bijhoudt, regelmatig te bekijken. “We hebben in ons vorige huis het er wel eens over gehad om het te verduurzamen, maar dat was zo’n kostbare operatie.” Hier vielen zij allebei voor de plek en voor de landelijke omgeving, maar het is mooi meegenomen, stelt Maja tevreden vast, dat haar duurzame idealen nu gestalte hebben gekregen.” Evert-Jan “Het is positief, dat is belangrijk, dat geeft energie.”