De verhalen van een oude en een nieuwe plek

17 februari 2023

Het kleinschalige nieuwbouwproject ‘Hartje S’dam’ aan de Lange Achterweg in Schiedam bevindt zich op historische grond. Dat is goed te zien aan de prachtige gevel van het voormalig weeshuis (anno 1779) aan de overkant van de straat en aan het mooie pand van het naastgelegen Stedelijk Museum. Maar wie echt van de hoed en de rand wil weten, klopt aan bij Café en Borrelmuseum Jeneverie ‘t Spul aan de belendende Hoogstraat.

Ambachten
Eigenaar Rob van Klaarwater is Schiedammer, enthousiast verhalenverteller en volbloed romanticus die precies weet te vertellen hoe de Lange Achterweg en de omliggende straten er in vroeger eeuwen uit hebben gezien. De tekeningen en de foto’s heeft hij nog. Prachtige straten waren het met fraaie gevels waarachter ambachten die allang niet meer bestaan werden uitgeoefend. Behalve Rob zullen er niet veel Schiedammers zijn die weten waaruit het werk bestond van een kruikenruiker, een waterstoker of een zakkendrager.

Pittoresk
Veel is er veranderd sindsdien. Veel panden werden gesloopt. Het is een kaalslag die Rob niet onbewogen laat. En toch, wie naast het toekomstige Hartje S’dam gaat staan, met de rug naar het museum ziet links de gevel van het Weeshuis en aan de rechterkant de kleine en pittoreske huizen tegen elkaar geleund staan. De indruk die het geeft, is die van een lief straatje op een oud Hollandse ansichtkaart. Welk gevoel nog eens wordt versterkt als Rob weet te vertellen dat de huidige Weeshuissteeg in vroeger tijden ‘Oude wijvenreet’ werd genoemd omdat er verderop in de steeg inderdaad een paar dames op leeftijd waren gehuisvest.

Trots
Maar de tijd van verval van de straat staat hem nog vers in het geheugen. Als er weer zo nodig een oud gebouw moest worden gesloopt, werd het uit protest gekraakt en volgden er zo nu en dan pittige krakersrellen. Waarna het gebouw evengoed verdween (behalve het Weeshuis gelukkig) zonder dat er onmiddellijk iets voor in de plaats kwam. Nu koestert Rob wat er nog rest van het historische Schiedam, zegt dat hij altijd “een trotste Schiedammer zal blijven” en hoopt uiteraard dat Hartje S’dam het karakter van de Lange Achterweg zal gaan versterken.         

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang de laatste projectinformatie, nieuws en laat je inspireren!