De Sint Janschool

De Sint Janschool in Rotterdam-Noord krijgt nieuwe bestemming

15 oktober 2021

Je eigen filmhuis én woning maken in een oude school. Dan blijf je toch altijd thuis!? Zeven jonge professionals uit Rotterdam deden samen met ons een ontwikkelvoorstel aan de Gemeente Rotterdam. Zij bedachten en onderzochten het concept, wij helpen ze straks om de woningen en de maatschappelijke invulling in het pand te realiseren.

“Een voormalige school krijgt een nieuw leven in dit plan met gezinswoningen en een cultureel centrum. Het is bijzonder dat jonge en ondernemende Rotterdammers zich op deze manier aan hun wijk willen binden. Dit wordt een mooie plek waar bewoners en buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en van film kunnen genieten”, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen).

De gemeente verkoopt gemeentelijk vastgoed dat niet meer tot de kernportefeuille hoort. Dat wil zeggen dat de gemeente het pand niet meer nodig heeft om gemeentelijke taken uit te voeren. Als zulke panden een belangrijke rol spelen in een gebiedsontwikkeling kan de gemeente in het verkoopproces kiezen voor het beste plan in plaats van het hoogste bod.

Het pand aan de Hammerstraat is van grote stedenbouwkundige en architectonische waarde voor de omgeving. Na jarenlange leegstand werd eerder dit jaar de oproep gedaan om een haalbaar ontwikkelplan in te dienen met een integrale benadering van het gebouw: een mix van bijvoorbeeld wonen met een maatschappelijke functie die levendigheid creëert voor de buurt en haar bewoners.

De toekomstige bewoners kozen voor gezinswoningen voor zichzelf op de twee verdiepingen. Het idee voor het cultureel centrum rondom film ontstond uit gesprekken met de instellingen uit de buurt, deze functie wordt gezien als een aanvulling op wat er al is, een plek waar alle doelgroepen jong en oud uit het Oude Noorden samen kunnen komen.  

Swati Sen Gupta, ontwikkelmanager van Steenvlinder: “Wij zien hier een stoer en weloverwogen initiatief om een leegstaand gebouw te transformeren, in een binnenstedelijk gebied. Wij geloven in mensen zelf de regie te geven over hoe zij graag willen wonen en onze nieuwe bewoners van de Hammerstraat 15 hebben hier de regisseursstoelen al geclaimd. Heel inspirerend en we werken hier met volle overtuiging aan mee. De gemeente Rotterdam vond het totaalconcept sterk. Met de voorgestelde kleine zorgvuldige ingrepen aan de voorgevel wordt de bestaande karakteristiek van het vastgoed gerespecteerd en geborgd. De toekomstige bewoners en exploitanten van het filmhuis zijn al in de tender bevlogen en enthousiast betrokken. ‘Wij zijn erg enthousiast dat deze groep jonge ondernemende Rotterdam zich aan de buurt willen verbinden niet alleen voor hun eigen woning maar ook een maatschappelijke functie voor de buurt.”

In de media:

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang de laatste projectinformatie, nieuws en laat je inspireren!