Louis & Agnes

De bloementuin

Klussen moet je niet te snel doen, want voor je het weet, is de klus gedaan en zit je weer met je handen in je schoot. Zeker als het weer niet meewerkt en je in de tuin niet uit de voeten kan. Louis (72) betrok samen met Agnes (72) een jaar geleden hun nieuwe huis. Zij kochten 1 van de 24 kavels in ons project de Vrije Wilg aan de uiterste rand van Dordrecht, tegen de Biesbosch aan.

Louis liet zijn twee rechterhanden wapperen, maar het eerste grote werk liet hij over aan een aannemer. Wat deed hij wel? “Al het timmerwerk binnen heb ik gedaan, het sanitair aangesloten, de boel getegeld, hartstikke leuk was het.” Tijdens de bouw van de woning, woonden zij in hun caravan naast het huis. Het stel was al veel langer op zoek naar een huis in Dordrecht omdat hier hun kinderen en kleinkinderen wonen. Agnes, “Wil je wel geloven dat we uitkijken op het voetbalveld van SV Wieldrecht waar mijn kleinzoon voetbalt.” Over de ligging van de woning hebben ze goed nagedacht. Het uitzicht is fraai, naast het voetbalveld begint het park, maar aan de voorkant is er nog genoeg reuring. Mensen komen langs, te voet of op de fiets. Louis, “We zijn nog veel te jong voor de stilte.”

Toen ze de eerste keer kwamen kijken, waren ze meteen verkocht. Thuisgekomen was het eerste wat Louis deed een potlood en een velletje papier pakken om de schets te maken van wat uiteindelijk hun woning zou worden. Agnes, “Die tekening gaf hij aan de architect, hoor.” Beneden zijn de woonkamer en hun slaapkamer en op de eerste verdieping nog eens drie slaapkamers. Allebei vinden ze het een geruststellend idee dat in het geval zij iets minder mobiel zouden worden, zij beneden alles bij de hand hebben.
Een jaar wonen zij er nu. En bevalt het? “Het bevalt heel goed.” Louis, zijn leven lang gewerkt in de automatisering en Agnes die in het welzijnswerk actief was, waren de eerste bewoners in het nieuwe wijkje. Met de buren die veelal nog volop aan het bouwen en klussen zijn, hebben ze veel en goed contact. Louis, “Als het kan, geef ik ze een tip.” Allebei vinden ze het leuk dat de bewoners in niets op elkaar lijken. Agnes, “In augustus is hier in de straat nog een baby geboren.” Zij zijn dan ook de oudste in het wijkje waar gezinnen met allerlei verschillende achtergronden hun plek hebben gevonden. Louis, “Het is heel divers.”

Met dat hij meer en meer ervaring kreeg in het klussen, werd duurzaamheid een beetje zijn stokpaardje. “Op het dak liggen 26 zonnepanelen, de isolatie is top en Steenvlinder heeft ervoor gezorgd dat ieder huis een eigen warmtepomp heeft.” Wat tot gevolg heeft dat zij meer energie opwekken dat zij nodig hebben. Is het huis nu helemaal klaar? “Gelukkig niet” verzucht Louis. Boven en beneden moet er nog behangen worden en in de keuken liggen nog een paar klusjes. En als het huis echt klaar is, gaat hij van de tuin een bloemenzee maken. “Heel veel bloemen, ik zie het helemaal voor me.”